Служители на сектор „Противодействие на криминалната престъпност” и сектор „Противодействие на икономическите престъпления” задържаха вчера в сградата на факултета по изобразително изкуство към Великотърновския университет „Св. Св. Кирил и Методий” непосредствено след получаване на подкуп, 66-годишния Никола Николов, професор в същия факултет.

Сумата от 500 лв. му била предоставена от студент във връзка с предстояща защита на дипломна работа, предаде "Фокус".

Първоначално професорът поискал от дипломанта 6000 лв., след като младежът обяснил, че няма толкова пари, преподавателят смъкнал тарифата. Полицаите намерили парите при извършен личен обиск на преподавателя, в чанта за документи, която той носел. Той е задържан за срок до 24 часа.

Задържаният с подкуп преподавател е съдействал на разследващите органи. Още преди задържането му е дал обяснения, че е поискал парите, за да заведе граждански иск срещу политическа партия, която не е изпълнила финансовите си задълъжения към него, във връзка с поръчка, която професорът е изпълнил по време на предходната предизборна кампания.

Миналата година професорът е бил награден с орден "Стара планина" от президента Георги Първанов.

Извършени са последващи претърсвания на два адреса, обитавани от професора на територията на община Велико Търново и Община Елена. По случая е образувано досъдебно производство. Работата по документиране на цялостната му престъпна дейност продължава.