Общинският съвет в Бургас отговори на общественото недоволство за пътя в парк "Росенец", който води до лятната резиденция на почетния лидер на ДПС Ахмед Доган, като оттегли решението си, взето през април - той да бъде обявен за частен.

Днес на сесия на местния парламент от общо 47 общински съветници 45 гласуваха "за", 1 "против" и 1 "въздържал се" решението да бъде оттеглено. 

Това се случи, след като от рано сутринта протестиращи блокираха централния вход на сградата на Общинския съвет. Пред входа на зала "Бойчо Брънзов" граждани поставиха заграждения, на които пишеше "Строителен обект" и "Частна собственост". Протестиращите не допуснаха общинските съветници до залата и се наложи те да минат през задния вход.

На мястото имаше и засилено полицейско присъствие.

Снимка: Булфото

"Искам тези млади хора да живеят в една законова държава. Искам законът да се спазва от първия до последния човек в държавата", заяви протестиращата Венета Баева, цитирана от БНТ.

Въпреки блокадата, заседанието на Общинския съвет в Бургас започна без закъснение.

Предложението за промяната на собствеността на пътя е на общинския съветник от партия "Средна европейска класа" Константин Бачийски.

"Повече от три месеца се боря срещу това решение и повече от три месеца от мнозинството на ГЕРБ ми обясняват как това не може да стане. Но както видяхме, когато ние не се предаваме, когато всички българи се надигнат, то тогава има възможност да се взимат решения в ползва на гражданите", каза той.

Снимка: Булфото

Изказването в зала на зам.-кмета по строителството инж. Чанка Коралска обаче показа и още едно от лицата на решението, предава местният сайт "Флагман". Оказва се, че с отмяната на решението на Общинския съвет от 28 април, което предизвика серия от протести заради това, че хората нямали достъп до плажната ивица, сега не само се пропуска възможност за сериозно финансиране по ПУДООС за облагородяването на целия парк "Росенец", а и се оставят 1.6 дка във владение на Ахмед Доган. Тази площ е била отнета от частната фирма, на която се води имотът, за да може да се изработи новият ПУП и да се обособи алтернативен път до брега с паркинг за 50 места. Преди започналото разработване на ПУП-а през 2018 г. с решение на Общинския съвет, член на който е бил и Константин Бачийски, Общината изобщо не е притежавала каквато и да било собствена земя на Отманли. Недвижимите имоти там са били на фирми и предприятия, които след това са били приватизирани, както и на частни лица.

Първоначално Константин Бачийски е смятал, че няма да има проблем да се отмени само частта за улицата, водеща към брега с малкото плажче, но това се оказва невъзможно, предвид сложността на нормативната база при изработването на тази докладна.

А междувременно вчера общинските съветници от ГЕРБ също внесоха предложение за отмяна на решението от април.

"Нито едно решение не е толкова важно, ако ще разделя по този начин обществото. Този път по кадастрална карта влиза в частен имот. Това, което беше предложението на общината, е да се направи такъв алтернативен, който да стига до самия бряг и да бъде изграден и паркинг", каза Калояна Живкова. 

Зам.-кметът Чанка Коралска пък коментира:

"През последните месеци слушах внимателно всички дебати по темата. Заставам пред вас, защото искам ясно да заявя като експерт категоричното си несъгласие с това, което се случва. Не съм съгласна как един ПУП, целящ да защити публичния интерес, се превърна в медиен и политически въпрос. Градоусройство не се прави по площадите и не се рисува на коляно, а е дългосрочен процес в полза на обществото. В нашата работа, като администрация и с предложенията, които правим, ние се ръководим единствено и само от това".