Българската православна църква чества днес празника на свети Сава Освещени - монахът, основал прочутия едноименен манастир край Йерусалим. 

Сава е роден в Кападокия през 439 г. Още на 8 години той отишъл във Флавиановия манастир, където получил образование и бил подстриган за монах. Желаейки да служи на Бога, 18-годишен се отправил за Ерусалим да се поклони на светите места и да посети отците, които живеели в пустинята около града. Там постъпил в манастир, където прекарал около 12 години. След това започнал отшелнически живот в една малка църква върху развалините на Гиркановата крепост Марда, устроена от св. Евтимий Велики (377-473).

Св. Сава бил любим ученик на св. Евтимий Велики и около 492 г. Сава Освещени преустроил малката църква в крепостен манастир. На това място сега се намира манастирът "Св. Сава Освещени", който е един от най-старите манастири в света и най-старото монашеско средище, което е обитавано и до днес. След много години живот в палестинската пустиня Сава получил голямо наследство след смъртта на майка си и построил няколко болници и манастири. Той умира през 532 г. на 94-годишна възраст.

Името Сава означава "предвиждащ". В българските предания обаче най-често Сава е представена като светица - покровителка на чумата. Българинът смята, че тя е сестра на Варвара, а неин брат е Св. Никола, чиито празник се отбелязва ден по-късно - на 6 декември. Тя се приема и като покровителка на бездетните жени, на които помага да заченат.

На Савинден обичаят е да се пържат мекици, които се раздават за здраве и благополучие. От двете сестри Сава е по-добрата, винаги върви след Варвара и я моли да не пуска от ръкава си ледени зърна по нивите. Двете сестри подготвят празника на Св. Никола, затова се казва: "Варвара вари, Сава пече (меси), Никола гости гощава".

Имен ден празнуват: Сава, Савка, Савина, Владислава, Владислава, Славка, Славчо, Съби, Десислава, Десислав