Певицата е починала тази сутрин във Военна болница в София, съобщи БТА, като се позова на фолклорния ансамбъл "Филип Кутев". 

Стефка Съботинова, която е изпълнителка на песни от Тракийската фолклорна област, е родена на 2 април 1930 г. в с. Розов кладенец, Старозагорско.

Започва да пее на пет години, талантът й е открит през 1947 г., когато е ученичка в Пловдив и е поканена да работи в БНР. Дълги години е хористка и солистка в Държавния ансамбъл "Филип Кутев" (1951-1965).
С ансамбъла гастролира в най-големите концертни зали по света. През 1973-1985 г. работи в БНР.
Шест години е солистка към редакция "Народна музика" и шест години - във фолклорния ансамбъл на БНР.

Съботинова е единствената певица със солови песни в първия албум на Марсел Селие "Мистерията на българските гласове". В него са включени песните "Притури се планината" и "Мар, Станке ле".
Още тогава "Притури се планината" е използвана като част от филмовата музика в "Исус от Монреал" и "Лионците". Стефка Съботинова в дует с Тинка Пешева записва и много хумористични народни песни, сред които особено популярни са "Цонке ле, чушко червена", "Заплакал е стар, бял дядо" и "Овдовяла лисичката".

Световна известност й носи през 1994 г. песента "Притури се планината" с новия, модерен аранжимент на Жаки Анона. Тази песен и "Мар, Станке ле" са включени в грамофонна плоча, спечелила "Грами" през 1979 г. Певицата има два самостоятелни диска и един дуетен албум с Тинка Пешева.

Гастролира в Англия, Франция, Белгия, Холандия, Сърбия (бивша Югославия), Германия, Китай, Монголия, Русия (бившия СССР), Унгария, Чехия и други страни.

На 18 юни 2010 г. е удостоена с орден "Стара планина" - първа степен, за изключително големите й заслуги в областта на културата и изкуството.