Почина именитият гинеколог и един от основателите на онкогинекологията у нас доц. д-р Божидар Славчев, който дълги години оглавяваше Първа гинекологична клиника в АГ "Майчин дом".

"Напусна ни нашият скъп колега, учител и Човек с голямо сърце доц. д-р Божидар Славчев, който посвети живота си на грижите за българската жена и развитието на акушер-гинекологията в България", съобщиха колегите му от болницата.

"Неговата кариера като акушер-гинеколог и Началник на Първа Гинекологична клиника е изцяло отдадена на Университетска акушеро-гинекологична болница "Майчин дом". Името му ще бъде записано със златни букви в историята на болницата, където е обучил десетки лекари, спасил е хиляди животи, извършил е хиляди сложни акушер-гинекологични операции. Доц. д-р Божидар Славчев е една от най-големите фигури в съвременната българската медицина и именно той е професионалистът, положил основите на съвременната онкогинекология у нас.

Ръководството и целият екип на СБАЛАГ "Майчин дом" изказват искрените си съболезнования на семейството на доц. д-р Божидар Славчев", пишат от болницата.

Тъгата си от загубата на доц. Славчев изрази и проф. Костадин Ангелов. Бившият директор на "Александровска" и избран за депутат от ГЕРБ написа думи за сбогом в профила си във Фейсбук.

Напусна ни доц. д-р Божидар Славчев.

"Един от най-добрите професионалисти по гинекология в страната. Един от бащите на съвременната онкогинекология в България! Той обучи много колеги, създаде школа и спаси хиляди български жени. Поклон! Светъл да е пътят ти!", написа проф. Ангелов в социалната мрежа.

Опелото ще се състои в четвъртък, в 13:00 ч. в църквата "Св. Седмочисленици", съобщиха от "Майчин дом".