Почина енергийният експерт Васко Начев, съобщи във Фейсбук неговият близък приятел Илиян Василев, бивш посланик в Москва.

"С огромна горест ви съобщавам че моят изключителен приятел и другар Васко Начев почина! В мислите и молитвите си съм с със Цветомила и децата му. Бог да го прости. И в другия свят ще бъдем заедно. Благодаря ти Васко", написа в профила си Василев.

Васко Начев е професионалист в енергийната сфера. Работил е като консултант по проучване и добив на нефт и газ в различни държави от Близкия Изток, Египет, Казахстан и Индонезия.

Автор е на множество статии и анализи за нефтения и газов сектор както у нас, така и в международен план.

Начев е един от най-известните анализатори на петролните пазари и проблемите на енергетиката у нас, а до последно беше канен от медиите да коментира проблемите с газовите доставки за Европа и да анализира ситуацията на енергийните пазари.

Само няколко часа преди известието за кончината му, Начев е коментирал във Фейсбук отзвука от мобилизацията в Русия на родния политически терен. "Въпреки натовареността си в предизборната надпревара, от Възраждане обмислят дали да не организират всенароден митинг/протест срещу руснаците, решили да емигрират от Русия?", пише с ирония анализаторът.

А ден по-рано Начев коментира, че "ситуацията на европейските енергийни пазари започна да се подобрява през последните 3 седмици, тъй като наблюдаваме реални политически действия, на база на които се появи относителна яснота към намаляване на търсенето, предизвикано от цените".