Доайенът на българската урология и основоположник на бъбречните трансплантации у нас проф. Христо Куманов е починал на 90-годишна възраст, съобщиха от Александровска болница, където през 1992 г. той основава Клиниката по онкоурология.

"С покруса и дълбока печал узнахме вестта за смъртта на един от най-забележителните уролози у нас - проф. Христо Куманов. Той остави трайна и изключително значима следа в урологията и трансплантологията във всичките им измерения. Неоценим е приносът му за изграждането на няколко поколения уролози в България. Той бе изключителен професионалист и личност с много добродетели - честен, позитивен, отзивчив и отдаден на медицината. Ще го запомним като взискателен, строг и справедлив преподавател и колега, изключително загрижен за българското здравеопазване, ерудиран клиницист с богат опит, съчетан с висока колегиалност, всеотдайност и благородство", пишат покрусените му колеги.

Проф. Христо Куманов, който е роден през 1934 г., завършва медицина в София и изминава пътя от участъков лекар, през асистент и доцент, до професор по урология, която определя като "кауза за упорити хора". Бил е дългогодишен уролог и трансплантолог в УМБАЛ "Александровска", основател на Клиниката по онкоурология (1992 г.) и на Центъра за интермитираща хемодиализа в лечебното заведение, ръководител на Катедрата по урология при Медицинска академия, дългогодишен директор на Научния институт по нефрология, урология, хемодиализа и трансплантация, и директор на Изпълнителната агенция по трансплантации в периода 2005-2009г.

Проф. Христо Куманов е един от основателите, организаторите и участниците в бъбречната трансплантация в България, осъществена успешно от екип на Александровска болница през 1969 г. Награждаван е с български и международни награди за клинична и преподавателска дейност. Автор е на десетки монографии и има над 330 научни труда, публикувани у нас и в чужбина. Голяма част от тях са посветени на трансплантологията на органи и на връзката между апарата за хемодиализа и болни с ХБН на хронична хемодиализационна програма.

Бил е член на урологични дружества и организации в много държави, представител на България в Световната урологична асоциация и два мандата член на УС на Европейската асоциация по урология. Обявен е за медик на 2003 година, а през 2005 г. е удостоен със званието Почетен гражданин на София.

Поклонението ще се състои на 4 април от 14.30 ч. в храм "Св. Георги" на бул. "Патриарх Евтимий" в София.