Помагалото е за извънкласни дейности и се казва "Умник-математик". В условието на първата задача умник измисля "числа с много странни имена". Сред тях попадат "дебил", "побъркан", "сакат", "досаден", "коварен".

Например: eдно число ще наричаме "дебилно", ако е по-голямо от 100 и се записва с различни цифри, едната от които е равна на сбора на останалите.

Снимка: bTV

Сборникът попада при Диляна Стоянова като подарък за първия учебен ден на сина ѝ. Когато разлиства страниците обаче майката е възмутена.

"Едно четирицифрено число ще наричаме "побъркано", ако една от цифрите му е равна на произведението на останалите три. Честно казано, като прочета "побъркано", дори не мога да продължа по-нататък, защото тези епитети не се връзват с точната наука математика", коментира Стоянова.

Майката намира, че употребата на тези думи не учи децата на толерантност: "Настройката и нагласата, която насаждат в децата. Защото, използвайки тази дума към цифра, едно дете би използвало спокойно тази дума и към свой съученик."

Подобно мнение споделя и класният ръководител на нейния син - Мина Илиев от 47 СУ "Христо Данов". За разлика от много деца, неговите ученици обичат математиката и с удоволствие решават допълнителни задачи. Този сборник обаче учителят не би разрешил в клас: "Първо как ще обясните на детето какво значи дебил? И оттам то да започне да го използва. Защо трябва да учим детето да използва още отсега тези думички. Сакато... Има много деца, които са в това положение. Дали трябва да им го намекваме?!"

Диляна Стоянова посочва и други неподходящи, според нея, примери: "Герои като Куку, Хахо и Пипи, Перко, град Льольово и герои Сопольо, Мольо и Льольо не смятам, че са подходящи за пример."

Авторите на помагалото са учителки от Софийската математическа гимназия. Уверяват, че не са имали лоши намерения, а са искали да ангажират вниманието на учениците.

Помагалото е на пазара от седем години, а авторът на задачата Мария Томова твърди, че предизвиква интерес сред учениците. Не съжалява за подбора на думи.

"Първо не мисля, че има обидни квалификации и второ трябва да се обърне внимание, че има кавички. Идеята ни по-скоро е да въведем някаква формална дефиниция, нещо ново, с което децата в горните класове многократно ще се срещат. Много често понятия в математиката имат значение различно от това в живота. Точно, за да се научат да разграничават височина в математиката с височина в живота. На един по-нисък етап в трети, четвърти клас ние ги учим да различават едно понятие в математиката и същото понятие в живота", каза Томова.

Колежката ѝ Надя Кръстева допълва:  "Нека да не се забравя, че ние целим един иновативен подход, който именно е в нестандартните думички, които се използват и в методиката, която преподаваме. Не забравяйте, че това е извънкласна математика!"

Съавторът Детелина Найденова се аргументира, че в неформална среда децата използват тези думи: "В момента се дискутира някоя конкретна дума, която, наистина за съжаление, те си използват в разговорния език."

Томова допълва: "В медицината "побъркан" може би има една дефиниции. В разговорния език, когато говорим за побъркан, понякога го казваме на шега, с насмешка, в конкретно тази задача "побъркано" число е число, което има определени свойства. Всичко е въпрос на контекст!"

Учебното помагало не е одобрено от Министерството на образованието и науката. Такова задължение няма и по закон. От ведомството коментират, че  единствените случаи, в които това се прави, касаят помагала за подпомагане на обучението в българските училища в чужбина, както и помагала, които са част от учебни комплекти за учениците до IV клас включително.

Началният учител Мина Илиев предлага да се върне практиката върху учебник или помагало да се изписва дали е одобрено от министерството. Сега родителите могат да направят справката в сайта на министерството.