"Побъркан", "дебил" и "сакат" в помагало "Умник-математик" за 4 клас

Автори на учебното пособие са учителки от Софийската математическа гимназия

Обратно в новината
17-11-2017 20-11-2018

Коментари

Предлагам когато се махне или падне от власт режимът на герб да бъде обявен за престъпен! Това което пропуснахме да направим с бившето БКП и то мутира в n-на брой партии! Пълна лустрация на всички! Вкл. такива лелки, които пишат учебници с подобно качество и съсипват психиката на децата от малки. Всички замесени да си получат санкциите! Иначе те ще ни досъсипят. Очевидно писалите учебниците имат психични проблеми и изявяват лична гледна точка която е в разрез с добрия тон и нормалното обществено поведение. Моля без да влизаме в дефиниции, кое е нормално и кое е правилно! Всеки знае какво е да се държи добре и да му е приятно да общува с някого!

YCBM

Като ги гледам мазните "математички" дето са ги писали не се учудвам, че има такива определения.

Видях "авторките"едни велики като,на под 30 дето е знаят къде се намират,и мислят,че са направили велики неща! Позор! Уволнение! И никога повече учителки!

Кака, по-полека с "разпнете ги", щото СМГТ-то не знам за коя поредна година е най-силното училище...Така че тез учителки може да са постъпили необмислено, ма да се лишиш от най-доброто, което имаш, заради една грешка, граничи с дебилизъм...

Тогава не се спирайте! Радвайте ни с още дебилизми!

Да ве, и аз като писах в НАП да ги питам какви точно данни са ми изтървали и тия ми о(раха даже тоя въпрос и трябваше да звъня лично да ги питам какво се случва и що отговорът на моя сигнал е адресиран до друг човек, после като им казах в прав текст, че един мейл от граждани не могат да прочетат като хората, така че не ме греят техните извинения и уверения как било случайна грешка, и те така ми обясняваха как имали "90% одобрение" от гражданите. То като си ръкопляскаш самичък, много лесно е да си "най-силното училище", особено в държава, където вече в университета се влиза с тройка! Така че ти, "кака", или "стринка", или каквито там още обръщения имаш в интелектуалния си стил на изразяване (да не си колежка на тия "най-силни" "математички"?), си викай "по-полека" по оперативките и когато обясняваш на децата си какви са дебилни и сакати. Метафорично казано, разбира се, понеже, нали, това са понятия от "ежедневната реч"!

:) Е те, това е, да уволним тогава най-добрите си учители (справка класирането и тази година по училища на матурите)...явно "дебил" и "побъркан" са си съвсем на място в нашето общество. И сакати много, ама умствено.

WAN-чо, и аз считам за грешка подобна реч в учебник. :) Ма дечицата (по на 15г) :) си говорят много по-интересни неща помежду си, не ги смятай за рохки яйца! Пък и са прави - трябва да се подготвят за жестокия свят, в който ще ги изплюе училището. Училището трябва да ги подготви за реалния живот или греша?! Докато си е съвсем нормално в рап парче да ти пеят "котето галя с царевичак" (ша ма извинява Хазарта, харесвам го :), и не ми пука толкова от думичките като на някои госпожички тука) не виждам защо заради няколко думи да се иска уволнение на доказано добри преподаватели! Това е грешка - може да се санкционират, да се порицаят, да се коригира помагалото и толкоз! Най-силно кряскат и с най-много претенции са най-простите, особено когато имат насреща си доказано интелигентен човек. Тогава вече е върховен кеф да го стъпчеш...

Schilo

Горките деца!

„Сакато” число 3331, 1333, 3133, 3313.

ДА НЕ БИ ДА НЕ "РИПКАТ" НА КЮЧЕК ? ОПРОСТАЧВАНЕТО Е ПОВСЕМЕСТНО ! И ДЕРЕДЖЕТО НИ Е ТАКОВА И ЩЕ СИ ОСТАНЕ ТАКОВА ! ДОКАТО НЕ НИ ЗАТРИЯТ .

Аххх оохх искрено се смях на много от коментарите...а това е малоумие наистина.хахахха..дай да говорим ва уличен език...кретен..идиот..ненормалник;).хахох оо

Чудя се колко от коментиращите тук се опитаха да решат поне една от задачите. Задачите са интересни и карат децата да се замислят, а не просто да направят една сметка с две дадени им на готово числа. Хайде някой да се опита да реши задача от тези и после да „ръси” коментари. Сборникът е от преподаватели в СМГ и всички знаем къде в класирането е гимназията и успехите на децата от олимпиади.

А това число 123 дебил ли е или сакат

Задачите са интересни но епитетите в кавички са ПРОСТОТИЯ. Защо не напишат тогава вместо дебил - педераст или вмест сакат - курвар ? Тези думички не е добре да се използват от децата нали ?

Уважаеми Сакат Побъркан Дебил, има толкова положителни и красиви думи, които можеха да използват "учителките", но вероятно те не боравят с тях....Тези думи също можеха да заинтригуват учениците и можеха да повишат малко общата им култура, а не да се наслагват епитети от улицата, използвани от наследниците на Бай Ганьо!

Продължавай да се чудиш! А ни се чудим в какво психично състояние се раждат такива "гениални идеи".

Не решавам задачи на лелки, чиито речник е на нивото на уличен гамен. Задачите не са "интересни", те са математика. Условията евентуално могат да бъдат зададени по интересен начин, само че ако типове като теб намират примитивни улични изразчета за "интересни" и точно това те "кара да се замислиш" върху задачата, без да изобщо да ти прави впечатление, че числата били "сакати" и "дебилни", нищо чудно, че тестовете на ПИЗА показват година след година как децата в България буквално затъпяват като минат през нашата образователна система.

Мисля, че по-актуални думи като джендър-активист, грантаджия и либераст са пренебрегнати в това издание на забавната математика и трябва да бъдат включени в по-осъвременните.

ъъъ, от дека на къдя някакви учителки списуват учебни пособия, вместо да си гледат преподаването?

Хонорарите, изплатени от европейските фондове, са само за "силно наши хора", па макар те да са пълни дебили.

на мен пък ми харесва учебника . в числата бих сложил и 'малоумно' , 'шибано' , 'смотано'

А аз ще сложа травестит, крокодил, кукумявка и т.н.

Ми евала. Стараеш се да си възпиташ детето да говори културно и да си подбира изразите, после тъпите лелки (умишлено не ги наричам "учителки" или "педагожки") в тъй наречената образователна система ти го върнат с чудесни нови познания по двусмислено звучащи думи, които според тях се използвали в ежедневната реч. Е, в тяхната среда на общуване вероятно е точно така.

При прости управници какво друго да очакваме?

И аз ще се намеся! Математиката за да те увлича трябва да ти е интересна, и да я обичаш, и да има тръпка! Оставете СМГ да развива децата, стига сте ги вкарвали в релси, от които няма нужда! Нали виждате кои училища се представят добре! Аз съм завършила СМГ и то ме направи човек! И знаете ли какво ми каза математика в 8-ми клас - дайте учебниците на вторични, ние ще учим по сборници висша математика! За да учиш математиката, трябва тя да ти е страст, да си вдъхновен, да искаш да решаваш сложни задачи, адреналин ........Който не го е изживял и не го носи в себе си НЯМА ДА ме разбере! И на тази майка ще й кажа, че по-добре е да изведе детего от СМГ, ако ще се бърка и вреди.

Ами направо сложете малко порнография и пози че да стане интересно на ''децата'' тогава.....И какво точно сте направили като ''човек'' завършил смг???че нещо гледам все едни от нов български и тевм подобни властват???? Ако така са ви ''развивали'' и ва с с подобни ''определения'' няма начин да не сте се влюбили в шайката...

Колко на брой побъркани, сакати дебила излезнаха тогава от там????

Ам, принципно съм съгласна с теб, но си има и граници - учителите за това са учители, да различават тънките граници. Можеше да измислят други щури имена на числата, не е нужно да падат на ниовото на уличния жаргон. Защото децата са си деца, дори и гениалните математически деца.

Неслучайно не можем да прилагаме училищните си знания в живота. Вместо да ни учат по какъв начин да боравим с числата, за да решаваме житейските, професионалните и битовите си проблеми, измислят им самоцелни качества, които са абсурдни. А може би са по някоя много интелигентна програма за поразяване на човешката психика още от детството. Например, ако всеки ден боравиш с числа, които са ти асоциирани с отрицателни понятия като "Дебил", "Сакат" и пр., рано или късно подсъзнанието ти ще се подчини на внушенията.

това са празни американски нлп теории

:) Математиката те учи да мислиш, не ти предоставя готови решения! :) Явно ти е куцала сериозно в училище....Лошото е, че има и други 18, на които също сериозно им е куцала.

Замяната на едни думи с други (при което се запазва значението) няма нищо общо с толерантността.

И сега ще трябва,подобните на тези девойки,но с литературен профил,да напишат помагало,обяснявайки "кавичките".Ще трябва да има "сакати" кавички;'побъркани' кавички....През никакъв езиков контрол не минават вече тези издания.Съжалявам за децата.

Нормални български думи, които се използват в ежедневния живот. Ако вместо побъркан кажеш с отклонение. Ако вместо дебил кажеш малоумен. Ако сакат кажеш с увреждане. Ако вместо бане кажеш чукане, секс. Както и да го кажеш всичко е едно и също. Виж ако кажеш депутат, веднага се разбира че не е народен представител.

Не става въпрос за това бе, Ганьо.

Слава на герберастското "образование" . Гарантирано от Агента на Турция Боко Тиквата 3 Премияр. ТОЙ ПРОСТ МатрЯла ощи поичи. Защо завода няма да е в БГ! Не случайно предлага нищо не предлагащото село Фелибе(Пловдив), дето няма нищо. Няма цивилизация- летище, пристанище и т.н. АЕЦ БЕЛЕНЕ Ю поток, Нефтопровода Бургас-Александруполис и завода на Вагена - Боко Турската Тиква ЛИЧНО ТОЙ и само ТОЙ ги провали в полза на любимата му Турция. Не случайно ТОЙ за първи път свърза с магистрала България и Столицата с друга страна и туй беше Турция за да могат турците да си внасят боклуците. Още няма магистрала свързваща ни със Запада. Герберастите са ориенталци и там подобните Дай България, костовци, Мостовци- една лоша дума за Туркия няа да чуйте от тях.

Има доста нови заводи около Пловдив и страната се развива някак си. Не ги е построил нито ББ, нито Путин. Вземи се разходи из България и ще видиш, че не всичко е разрушено и пусто. Струва ми се, че това не ти харесва.

джендърите и "толерантната" им цензура са в потрес. защото се разпознават сами в тези думички. истината боли. така е то! :-))))

учебника го е писал някакъв побъркан и сакат дебил умник-математик

Добре де вие какво очаквате?Как говори главния човек в държавата?Праскам, главанаци, пунта мара, шменти капели...Какво искате?Някакви патки със 300 зора изтикали педагогика да имат по-голяма култура на речта от НЕГО?От Винету?Решително не сте познали!Той е такъв и вие сте такива!Ако не сте, децата ви ще бъдат.Това е!Другото е пунта мара!Който не му изнася, знаете къде е терминала.От 10 години е така, сега ли се присетихте?

А пшосле се чудете защо излизат дебилни същества от образованието, побъркани тинейджъри и разбира се реално осакатени интелектуално зрелостници...

Mатематиката е точна наука и не виждам защо нещата не трябва да се наричат с точните имена.

чудесна идея на учителките. разните "толерантни", превзети кокони да посветят децата си на джендър науките и да не задръстват пренаселените математически гимназии.

Къде си?За това ли ОБРАЗОВАНИЕ НАЛИВАШ МИЛИОНИ?.Съсипа я тази държава.

При управлението на мутрите е така , всичко е опростачено и обърнато с главата надолу!Не е случайно , че броят на агресивните деца и тия които искат да станат мутри се увеличава! Боже пази България!

В резултат от КИЛОГРАМИТЕ творения на автори и печатари децата стават попълвачи на кутийки върху боядисани лъскави хартии - знаят по-малко от родители, баби и прабаби, когато са били на техните години. Всичко е правено за да го "изравнят" с децата със Специални Образователни Потребности /СОП=де--л/. Пишео в учебника, че комунизмът "подравнялал", а сега какво правят? Все същото, даже се опитат и полово да подравнят и прегрупират.

Нормално е да има противоположни мнения, но нека задам няколко въпроса към авторите на "хейтърските" коментари, както на последък е модерно да се казва. Интересно ми е, като пуснат на децата си телевизия запушват ли им ушите на всяка "дебелина" и обидна дума, които се леят от медиите? Ако погледате 15 мин. някой детски телевизионен канал ще чуете далеч по-тежки и неприятни думи. Като чуят на улицата или на детската площадка някой да псува като каруцар пред децата им отиват ли да му направят забежка за езика или си траят като мишоци, за да не изядат шамарите? Искат ли с протест пред държавните ведомства оставката на политици и обществени фигури, използващи "неподходящи" думи? Не! Просто не правят нищо, но имат сериозни изисквания! Давате квалификации, а погледнете колко неграмотно са написани коментарите ви (не претендирам, че моят е грамотен). Какво направихте вие за образователната система? Плащате ли си данъците, за да не остава сектора образование недофинансиране, с мизерни заплати и липса на кадри? Добре би било да се търсят положителните страни, като например какво задържа тези жени все още в образователната система, а не търсят реализация в частния сектор.

В случая децата са длъжни да използват думите, за да решат задачите, вкарват ги в речника им задължително, и това в училище.

Страхотна защита!? Хайде, понеже по телевизия и на улицата се чуват подобни думи, да ги вкараме в учебните помагала, като характеристики на числа?!?! Вие сериозно ли? Не можаха ли да нарекат тези числа с цветове (синьо, зелено, червено число) или с имена на цветя (роза, минзухар, кокиче) или планини... ами трябваше да са дебил, сакат и тн. Ами утре ще започнат като играят игри така да си наименоват отборите, и колелото се завърта, само защото авторки- дебили, без кавички, са решили да се правят на умствено сакати... И нека това не им звучи обидно- използвам техния речник!

Нали ти е ясно , че това дете ще запомни това число като дебилно. Като каже в лекции по математика във ВУЗ преподавателя ще го направи на нищо или ако каже по време на изпит ще му забият лебеда директно в книжката !

Щото ни е малко помията която се лее от телевизорите, че дай и в уроците по математика да пълним главите на децата с хамалщини.Бе, вие акъл имате ли?

InVader, някои нарочно не гледат телевизия и не влизат в мрежата точно заради езика, а и заради такива лицемери като теб. Аз не съм от тях, понеже не ми пука, но се е случвало да правя забележки, да! и знаеш ли? ГЛЕДАТ МЕ КАТО НАСРАНИ!

Нормално е да има противоположни мнения, но нека задам няколко въпроса към авторите на "хейтърските" коментари, както на последък е модерно да се казва. Интересно ми е, като пуснат на децата си телевизия запушват ли им ушите на всяка "дебелина" и обидна дума, които се леят от медиите? Ако погледате 15 мин. някой детски телевизионен канал ще чуете далеч по-тежки и неприятни думи. Като чуят на улицата или на детската площадка някой да псува като каруцар пред децата им отиват ли да му направят забежка за езика или си траят като мишоци, за да не изядат шамарите? Искат ли с протест пред държавните ведомства оставката на политици и обществени фигури, използващи "неподходящи" думи? Не! Просто не правят нищо, но имат сериозни изисквания! Давате квалификации, а погледнете колко неграмотно са написани коментарите ви (не претендирам, че моят е грамотен). Какво направихте вие за образователната система? Плащате ли си данъците, за да не остава сектора образование недофинансиране, с мизерни заплати и липса на кадри? Добре би било да се търсят положителните страни, като например какво задържа тези жени все още в образователната система, а не търсят реализация в частния сектор?

Тези "авторки" явно не са отгледали нито едно дете и не са наясно, че възпитанието е непрекъснат и постоянен процес, независим от ден, час, учебен предмет, игра, спорт или хранене. Отговорност носи и издателството. Ако това "помагало" не е одобрено от министерството, добре е да се помисли за медийни пуликации със заглавията на неодобрените учебници, тетрадки и помагала.

Авторките са просто печалбарки, вкарали в съдържанието необходимото за да спечелят поръчката. Съвестта с парите не може да се конкурира.

Тези трите кукувици чупят тъпомера!

кви да тия олигофрени кво е тва чудо, кой е дал на тея идиоти да правят учебници по математика?

МОН е институцията, спонсорирана, интегрирана, ръководена от НПО. В същност какво е НЕ-правителственото в Н П О-тата. Смучат и от държавата и от външните спонсори и изобщо не им пука какви са резултатите от лакомията им.

така е в американските и западни учебни програми кво се чудите?!

Да, copy-paste дебилщини. Правят го по всички предмети. Така се раждат "бисерите" в учебниците, от лошия превод.

Ако може някой да ми обясни 50 000 000 за заплати на мед. сестрите и 6 000 000 редуцирани от МС какви числа са? "Дебилни", "сакати" или "ОМРАЗНИ"? Според мен е последното, но все пак не съм сигурен.

"iИНОВАТИВНИ" са ... тя , госпожата си гое казала - и госпожата със задачите е "иновативна"

тази сутрин гледах интервю с "авторките" на скандалното помагало по математика, определено считам за необходимо след преглед при психиатър да обосноват твърдението си, че помагалото е читаво и полезно в този му вариант, но предвид цветущите епитети си мисля, че най-добре ще паснат и на тях, щото имат прилика с хора с подобни проблеми....срамно и позорно е да се издават учебни помагала и учебници с изрази и определения отговарящи на уличен жаргон, във възпитателния процес обаче индиректно участват и тези "авторки" и техния подход за отрицателно време заличава труда на достойни учители, родители и дори и обществото, сигурна съм че техните учители се срамуват от тях, да върнат спечелените пари

Направо да грабнеш учебника и да ги млатиш по главата и 3-те дебилки-авторки докато се побъркат , аслед това да продължиш по-нагоре до шефките ми одобрили тази тъпота и тези които са го поръчали !

Помагалата са просто начин да се издоят и родителите след като са издоили всички за "безплатните" учебници. Помагат да не си откъснат децата очите от миризливите партии, да попълват кутийки, вместо да играят и мислят свободно.

Скоро в учебниците. "Винету се движи от точка А до точка Б със скорост 22 км/ч...."

Много са си добри задачите, децата трябва да се научат да преценяват информацията и да се концентрират върху математическата част, а не да се разсейват от такива неща. Да могат да дефинират и да работят с това, с което разполагат.

Интересно като си толкова отворен ще не видиш , че има такива задачи писани преди 50г и там няма дебили ,побъркани и сакати !

Пбъркан дебил осакатен от към образование.... Взел диплома на кило е писал учебника явно :)

Дааа, всичко дебилно, сакато и побъркано се се загнездило здраво в училищата и бълва себеподобни от години.

При комунизма се издаваха само едни скучни учебници! Сега е друго нещо!

И слава Богу ,че са били "скучни",защото маса хора с такива "скучни"дипломи още преди много години се изнесоха извън страната и направиха успешни кариери от Сащ до Австралия , а сегашните млади обучавани по "дебилната"система са навън като миячи на чинии и сменяне на памперси

Кво толкоз, аз съм прост и вие сте прости, ако не сте, вашите деца ще ги направим, насила, с норвежка помощ.

Вече се толерират само учители, дето са свързани с разни външни организации и фондации от типа Хелзински комитет, джендърски организации, малцинствени групи и др. неолиберални простотии. Техните помагала се одобряват, издават, финансират, вкарват по странни пътища в училище. Това е с цел да съсипят децата ни. Всеки родител внимателно да проверява какво учи детето му в училище, за да не се окаже после, да пита баща си защо е дебилен, а майка му дали е хахо, или пък да нарича братчето си сопольо.

Това помагало конят ли го е писал? Или някоя друга калинка?

Защо ми изтрихте коментара бе, хубавци ? Пускам го отново. Учителите са принуждавани под натиск от санкции и ниски атестации между другите джендърщини, дето трябва да обясняват на децата, да въвеждат иновативни методи. Сигурно си мислите, че това е нещо, свързано с информационни технологии и др. подобни. Да, ама не. Сутринта разбрах, че иновативни методи означава, числата да не са четни, нечетни, големи, малки и т„н„, а са побъркани, хахави, изкукали, изперкали,дебилни Льольо, Сопольо. Това не може да е вярно. Сигурно е станала някаква грешка. Вероятно са преписали част от качествата на тези от МОН, които ги има в длъжностните им характеристики, в учебниците по математика.

Толкова за съвременните "будители"...

Тия три дунди, с какви точно псувни и ругатни биха обяснили квадратно уравнение за осмокласници??!!!:))))))))

дискриминантата е изпедерастена...

управляват ни неграмотни идиоти избрани 90 процента от контролиран вот

Ей, не се спряха тези МАЛОУМНИ безумни хора, търсещи начин да "блеснат"!!! :((

Тези умопомрачителни дебилки даскалици са такива комплексарки и явно некъдърни, като преподавателки, че наистина са искали да блеснат сиреч вижти ни колко сме креативни и готини:)

Много хубаво ама те са от елитно училище тези преподавателски ама кой да види важните 3 букви СМГ