В Ловеч се въвежда още по-строг режим на водата заради продължаващото засушаване и значително намалелия дебит на основния водоизточник, който захранва града - водоснабдителната група "Черни Осъм". Това е трета промяна на режима за последните две седмици, като от днес водоподаването ще бъде спирано и през деня от 12:00 ч. до 16:00 ч., освен както досега, през нощта от 23:00 ч. до 6:00 ч., съобщи за БТА директорът на "ВиК" АД - Ловеч, Данаил Събевски.

По думите му проблемът е много сериозен. "Вече почти четири месеца не е валяло. Дебитът на водоснабдителната група "Черни Осъм" е паднал до 250 литра в секунда, което не се е случвало от 2000 г. Обикновено е около 800 литра в секунда, за да нямат проблеми в Ловеч и Плевен с водоснабдяването. Режимът започва, когато падне под 340 литра в секунда. Ако до месец не завали, се очаква още по-тежък воден режим", посочи Събевски.

Ловчанският митрополит Гавриил и ставрофорен иконом Вениамин Павлов отслужиха предишните дни молебен за дъжд на водохващането до село Черни Осъм.

Според Събевски причина за недостига на питейна вода е и остарялата водопроводна мрежа в част от Ловеч, особено в индустриалната зона. "Заради амортизираната мрежа загубите на вода в града са около 50 процента, а за предприятията са около 55 на сто", добави директорът на водоснабдителното дружество.

Той посочи още, че Ловешка област не е с консолидиран ВиК оператор и това я лишава от европейски средства за ВиК проекти. Затова ремонти и подмяна на водопроводната мрежа се извършват със собствени средства на водоснабдителното дружество, а те са недостатъчни.

"Имам уверението от председателя на регионалната комисия в парламента Николай Нанков, че за догодина ще има възможност да бъдат отпуснати един милиард лева за реконструкция на водопроводи", каза още Събевски.

Режимът ще се отрази неблагоприятно на хотелиерите и ресторантьорите в града

Настоящият режим обаче се отразява неблагоприятно на хотелиерите и ресторантьорите в града. Председателят на Сдружението на ресторантьорите, хотелиерите и питиепродавците "Мелта" в Ловеч Петко Игнатов заяви за БТА, че в момента хотелите и заведенията с оглед на въведения режим са в извънредно положение. "Трябва да направим нови работни смени на служителите. Хора, които нямат хидрофор в заведенията си, им е още по-трудно да работят и да съществуват при тази ситуация. Настроението не е розово, тъй като се повреждат и кафе машините, пералните стопанства минават на друг режим на работа и част от заведенията ще си направят ново работно време. Проблемът е и за гостите на града, тъй като няма вода в по-голяма част от хотелите", заяви Игнатов.

По думите му туризмът в града е на много високо ниво. Създадени са чудесни условия, направени са добри пакети, но водният режим се явява като допълнителна спънка за туристическия бранш и се очаква отлив на клиенти.

Промяна на организацията на работа се налага и в детските, учебните и социални заведения

Промяна на организацията на работа се налага и в детските, учебните и социални заведения. Пламен Митев, главен експерт средно образование в Община Ловеч, посочи за БТА, че проблемът с водния режим не е нов за Ловеч. Персоналът и ръководството на всички образователни институции имат подготовката, знанието и опита как да процедират при такава ситуация, за да не се възпрепятства нормалният процес в училищата и детските градини. Предприели са действия по промяна на графика на дейностите, за се съобразят с времето, когато има вода през деня. На второ място, са подсигурили необходимите съдове за вода за хигиенни и питейни нужди.

Валерия Баръмова, началник на отдел "Здравеопазване, социални и младежки дейности" в Община Ловеч каза за БТА, че с оглед на режима е направена подготовка и в социалните услуги, детските ясли и млечната кухнята. Предприети се действия часовете без вода да не попречат на грижите за децата, възрастните хора и хората с увреждания, както и за приготвяне на храната за тях. Общината разполага с резервоар с вместимост 10 кубика, който може да се използва и за битови нужди, посочи още Баръмова.