Смъртните случаи на пътя са намалели в рамките на акцията на МВР, която започна на 7 юли след инцидента на столичния бул. "Черни връх", при който загинаха две млади жени, пометени от автомобила на Георги Семерджиев със скорост от над 160 км в час.

Намалението беше отчетено от главния секретар на министерството главен коммисиар Петър Тодоров. Пред журналисти той посочи, че в началото на акцията загиналите в катастрофи били с 12 повече спрямо същия период на миналата година. Днес са с 20 по-малко.

За два месеца полицаите са хванали 1300 водачи да шофират с над 1,2 промила алкохол в кръвта, а над 1200 от тях са били дрогирани. Те са обвинени от прокуратурата, съобщи Тодоров, цитиран от "24 часа". И постави въпроса какви наказания ще получат те.

Главният секретар поиска завишаване на санкциите, тъй като по думите му Наказателният кодекс е разписан така, че задължава съдилищата да освобождават от отговорност заловените водачи под въздействие на наркотици, и те минават само с глоба между 1000 и 5000 лева.

От началото на акцията на МВР до 12 септември са издадени и връчени над 180 000 фиша за нарушения на пътя. Над 49 000 са актовете, при които освен финансовата санкция, се отнемат и контролни точки.

Заснети да карат с превишена скорост са над 200 000 хиляди шофьори, съобщи шефът на Пътна полиция комисар Калоян Драганов. И добави, че всеки ден има по 120 екипа, които контролират шофьорите по време на трафик.

Той напомни, че от 2019 година има законопроект да отпадне сегашният модел, при който първо се пише акт, а след месец се издава наказателно постановление, в което е определен размерът на паричната санкция.

Междувременно от областната дирекция на полицията в Добрич съобщиха за инцидент, при който шофьор е блъснал 13-годишно момче, пресичало на пешеходна пътека. Това се е случило във вчерашни първи учебен ден по обяд. Детето е с контузия на крайници, освободено е за домашно лечение.

От МВР напомнят, че започва специализираната полицейска операция за осигуряване безопасността на движението по пътищата. Тя съвпада с координираната операция "Фокусирай се върху пътя" на ROADPOL - 16-22 септември, и е съобразена с Дните на безопасността на пътя, чието мото тази година е "Остани жив! Пази живота!". За Ден без загинали на пътя е обявен 21 септември.