Сигналът за смъртта на новороденото бебе в село Иван Вазово е подаден на тел. 112 на 30 април около 4 часа сутринта, съобщиха от пресцентъра на прокуратурата в Пловдив.

37-годишната майка е започнала да ражда в дома си, при нея не е имало и акушерка.

Бебето е починало при раждането, вероятно се е задушило. Родилката пък била настанена в пловдивска болница с усложнения. По-късно майката е изписана по нейно настояване.

Районната прокуратура в Пловдив извършва разследване на причините за смъртта на новороденото момиченце. Извършват се разпити на свидетели, назначена е съдебно-медицинска експертиза и др.

Починалото бебе е първородно дете за 37-годишната художничка Галя Иванова, съобщиха Нова телевизия и "24 часа".

Тя и съпругът й Боян признават, че нямат доверие на болничните заведения. Заради това жената решила да роди сама, в домашни условия.

"Ходихме на организирани курсове за раждане. Бяхме запознати с всичко. Вярвахме, че ще успеем да се справим”, разказа Боян. Освен нежеланието да посети болница, двойката не е потърсила помощта на лекари за раждането.

"Това бе мое лично решение. И смятам, че то е правилното" казва Галя, очевидно отказвайки да приеме смъртта на момиченцето си.

В Иван Вазово твърдят, че Иванова е последователка на руската секта "Анастасия", чийто основател Владимир Мегре проповядва за живот в родови екоселища, далеч от цивилизацията. Последователите на "Анастасия" са призовавани през определен период да не вкусват храна, което щяло да ги пречисти, както и да си общуват с дървета и природни форми.

Кърджалийски полицаи пък издирват майка, която захвърлила новороденото си бебе в района на бившата млекобаза „Сердика” в града, съобщиха от прокуратурата.

На 2 май на тел. 112 е подаден сигнал за намерен труп на починало бебе, близо до неработеща бивша Млекопреработвателна станция в Кърджали. На мястото е бил извършен оглед, а трупът на новороденото е бил откаран за аутопсия в болница. По непотвърдени данни, бебето е починало от измръзване.

Майката и бащата на момиченцето до момента са неустановени.

Образувано е досъдебно производство срещу неизвестен извършител, провеждат се разпити на свидетели, назначена е съдебно-медицинска експертиза, която да даде заключение за причините за смъртта на детето, извършват се оперативно-издирвателни мероприятия за установяване на родителите, съобщиха от Окръжната прокуратура в Кърджали.

На Гергьовден през 2011 г. 32-годишна жена от София изгуби бебето си при домашно раждане. Пет минути преди полунощ родилката се появила в болница "Света София" в мъртвото новородено на ръце. Лекари от болницата, в която майката е била наблюдавана, бяха категорични, че това би могло да не се случи, ако жената беше родила в здравно заведение.

Година по-късно 24-годишна родилка от Бургас загуби бебето си при раждане в домашни условия. родилните й болки започнали посред нощ, но дори след като бебето се родило и не дишало, семейството не потърсило медицинска помощ. Едва в 8 часа сутринта роднини позвънили на телефон 112. Според лекарите бебето е починало поне три часа преди подаването на сигнала.

Акушер-гинеколози апелират да не се предприемат раждания у дома, защото, въпреки случаите в европейски страни, това крие сериозни рискове за майката и детето. Българското законодателство не регламентира домашното раждане и акушер-гинеколог няма право да изражда в дома на родилката.