7 лекари и 9 сестри от Университетската многопрофилна болница за активно лечение "Д-р Георги Странски" в Плевен са поставени под домашна карантина. Болницата е подготвила още една клиника с 12 легла, подготвя се и трета клиника - с 50 легла. Това каза доц. Цветан Луканов - директор на болницата.

Двамата пациенти с коронавирус са в добро състояние в белодробната клиника, където дежурят екипи на 12 часа, добави той.

Доц. Луканов уточни, че лечебното заведение няма проблеми с приема на нуждаещи се пациенти, но се обръща особено внимание да не се допускат външни лица.

Агенция "Булфото" междувременно съобщи, че от сряда, 11 март, двете допълнителни клиники - психиатричната и тази по кожни и венерически болести, ще освободят повечето си пациенти, за да се отвори места за хора, контактували със заразените от новия коронавирус в града.

Тази мярка се е наложила поради факта, че контактните на вирусоносителите компрометирали наложената им доброволна домашна карантина.

Междувременно директорът на РЗИ - Плевен д-р Атанас Гарев каза след заседанието на оперативния щаб в града, че в момента под домашна карантина са поставени 200 души. Той уточни, че всички проби от Плевен, които са изпратени вчера, са отрицателни. Д-р Гарев добави, че днес са взети и изпратени други 24 проби от медицински специалисти, от които в сряда се очакват резултати. Още 44 нови проби ще бъдат изпратени в сряда за лабораторен анализ, добави директорът на РЗИ. По думите му те са взети днес от 23-ма италианци и една от испанец, както и от група студенти, пребивавали в белодробната клиника, преди да се знае за двамата пациенти, носители на коронавирус.

Засега няма хипотеза откъде е дошла заразата, продължаваме да търсим контактни лица, каза доц. Луканов.

Директорът на болницата отправи апел, когато идват пациенти за прием, да не се придружават от много хора.

Със заповед на здравния министър Кирил Ананиев от 9 март се въвежда "карантинен режим на работа в УМБАЛ "Д-р Георги Странски", Плевен и МБАЛ "Д-р Тота Венкова", Габрово (В Габрово бяха диагностицирани други двама заразени с новия коронавирус - общо четири за страната досега - б.р.). Това включва ограничаване достъпа на външни лица до сградите на лечебните заведения, преустановяване на детските и женските консултации, на приема и плановите операции, както и на свижданията".

Със заповедта в двете болници се въвежда "14-дневна карантина в отделенията, в които са хоспитализирани и изолирани пациентите с потвърдени проби за COVID-19. Преустановяват се приемът в и изписването на пациенти от съответните отделения. Нарежда се засилен дезинфекционен режим".