Това каза екоактивистът Манук Манукян пред БНР по повод забраната да се използва плажа заради високо ниво на радиация. Не вярвам да е толкова  завишена радиационната активност, подчерта екологът.

Областният управител на Бургас Константин Гребенаров потвърди мнението на еколозите: “Щом резултатът от изследването на водата показа, че тя не е опасна за здравето и няма замърсяване, това означава, че няма от дъното такива отпадни материали, които биха повишили радиацията или биха замърсили водата“. Областният управител Гребенаров съобщи, че е взето решение да се извърши проверка как са похарчени средствата, отпуснати по ФАР за почистването на залива “Вромос“.

"Радиационната" пясъчна ивица
е една от най-предпочитаните от туристите, защото се намира извън населени места, информира "Стандарт Нюз". От началото на сезона там дори има незаконен къмпинг. Плажуващите опъват палатки директно върху пясъка. Плажната ивица обикновено и препълнена с хора, а те рядко обръщаха внимание на предупредителните табели, че зоната е забранена за достъп. Според специалистите морската вода не е толкова опасна, но пясъчната ивица и излагането с часове върху нея крие огромен риск за здравето на хората.

Наврeмето в залива са зауствани радиоактивните отпадъци от хвостохранилищата на мина "Росен". Освен медна руда хранилищата са съдържали и уран. По време на измерване в рудниците на Бургаски медни мини е констатирано замърсяване с радий.