Забраната влиза в сила със заповед на областния управител на Бургас Константин Гребенаров.  До това решение се стигна след като д-р Тенчо Тенев, главен държавен здравен инспектор в Министерство на здравеопазването, Изпълнителната агенция по околна среда, както и други контролни институции, като РИОКОЗ, Басейнова дирекция, изказаха становище за възможен здравен риск при плажуване на ивицата в залива "Вромос" край Черноморец.

Наврeмето в залива са зауствани радиоактивните отпадъци от хвостохранилищата на мина "Росен". Освен медна руда хранилищата са съдържали и уран. През 1970 година положението става още по-тревожно, защото по време на измерване в рудниците на Бургаски медни мини е констатирано замърсяване с радий.
За да се преустанови изливането на радиоактивния хвост върху плажната ивица, комитетът за опазване на околната среда изиска построяване на ново хвостохранилище. С парите отпуснати от ЕС по програма ФАР през 1998 година, е изградено ново хвостохранилище край минно селище "Росен", а брегът е засипан с чист пясък, каза областният управител Константин Гребенаров.

Над плажната ивица съществува превишаване на характерния за района радиационен фон до два пъти. Използването на плаж "Вромос" е свързано с риск от увреждане здравето на хората, тъй като средното облъчване надхвърля границите на радиологичния критерии за безопасност, прилаган от Международната агенция за ядрена енергетика. Със съдействието на Гражданска защита на плажа са поставени обозначителни табели. 

Въпреки това българските черноморски плажове са най-добрите в света според британски и френски туристи.
Според френския индекс Келкоо (Kelkoo), който следи най-добрите плажове в света, българските курорти са най-предпочитани от французите.