На новооткритата екзопланета едва ли има живот, тъй като температурата на нейната повърхност е като тази на разтопената лава - 2 200 градуса по Целзий. При все това тя е най-близкият двойник на Земята, открит досега, и е на разстояние "само" от 40 трилиона километра, предадоха световните агенции, цитирайки публикация в последния брой на сп. "Нейчър", цитирано от БТА.

Небесното тяло бе открито от екип астрономи, воден от Ксавие Дюмюск от Женевската обсерватория.
То дава надежди на учените, че и други екзопланети, подобни на Земята, могат да бъдат открити в близост до Алфа Кентавър, но този път в зона, способна да поддържа живот.

С помощта на спектрографа на Европейската южна обсерватория в Чили астрономите са могли да осъществят 450 измервания в период от 3 години. Благодарение на тях била идентифицирана екзопланета, която кръжала около Алфа Кентавър Б всеки 3,2 дни.

Звездата е толкова близко до Земята, че може да бъде наблюдавана в Южното полукълбо с невъоръжено око. Но пътуване дотам с използването на сегашните технологии би отнело десетки хиляди години.

Това е най-близката до масата на Земята планета извън Слънчевата система, открита досега, която е само 1,1 по-голяма от нашата. Досега учените са идентифицирали 842 екзопланети, подобни на Земята, припомнят агенциите.