Новините за Николай Колев-Босия не са добри, той отказва прегледи и е въпрос на дни или седмица да изпадне в сериозна криза, това написа във Фейсбук известният общественик и журналист Пламен Даракчиев, който е негов приятел и го посещава в дома му. По думите му вероятно утре ще стане ясно колко му остава.

Босия, който обяви гладна стачка още на 13 юни, продължава да не се храни в знак на протест срещу корупционната схема за продажба на шофьорски книжки и иска оставката на транспортния министър Ивайло Московски.

Преди дни от Правителствена болница съобщиха, че са му направени изследвания и състоянието му е "задоволително" за възрастта му.

Вчера обаче той коментира пред "Актуално":

"А няма нито едно лекарско заключение, което да дава основание за това. Пиарите на болницата са ми поставили диагнозата, разбирате ли? А всъщност имам възпаление на пеликарда, както и на панкреаса, за бъбреците да не говоря, за черния дроб да не говоря също. Един от лекарите изготви доклад за всички тези проблеми, но те не го взеха предвид".

Ето какво разказа Даракчиев в профила си в социалната мрежа:

"Николай е много по-корав, отколкото си мислех. Вчера почти през цялото време беше седнал. Успя да разговаря с няколкото човека, които бяха дошли да го видят. Предложи на дъщеря си Мария да й приготви закуска, но тя отклони тази малко пресилена проява на бодрост. По едно време дори прекоси стаята, седна на компютъра и ни пусна Махалия Джексън. Нещата заприличаха на приятелско парти.

Преди това, докато в хола бяхме все още само с Нанка Колева, вдовицата на бившия заместник-главен прокурор Николай Колев, направих опит да поговорим. За това, че с отсрещната страна, дори когато тя е врагът, трябва да се говори. И това е силата на безсилните (по израза на Вацлав Хавел) може да го стресне и съответно принуди да отстъпи. Пресече ме с категоричен жест. Дори ме нахока и ми забрани повече да до повдигам темата.

При предишното ми идване си говорихме доста за децентрализация, към която той има отдавнашен интерес и е има няколко поста в блога си. Преди това пък за необходимостта от ВНС и нов обществен договор. За съжаление, в тези разговори не успявам да му кажа най-важното - когато човек носи тези идеи в себе си и е готов да умре за тях, по-добре е да го направи заобиколен от хора, които цял живот работят над тях. Не залагайки живота си, а жертвайки някои хубави страни над от него. Познавам много такива хора. Най-често на тях им липсва малко прямолинейната и по дефиниция не толкова задълбочена решителност на човека с политическо мислене. На последният пък не му достига онова, което е натрупано с къртовски труд сред хората, които следват неотклонни професионалните си интереси и задължения. Всичко това се случва, обаче само и единствено в живота.

Но, както и да е. Отплеснах се. Иначе новините не са добри.

Николай продължава да отказва текущите прегледи, които му предлага екипа на болница "Лозенец". Рингер не му е вливан. Времето му изтича. Беше в сериозна криза някъде преди двайсетина дни. Нямам никакво съмнение, че следващата е въпрос на дни или седмица. Надявам се днес д-р Николов, на който Николай има доверие, да го прегледа и да му вземе кръв за изследване.

Утре ще има яснота в какво състояние е той. И вероятно колко му остава."