Георги Иванов е със счупен череп, контузия и кръвоизлив в мозъка. След приемането му е опериран по спешност от екип неврохирурзи, под ръководството на доц. Николай Габровски.
„Пациентът е с реален риск за живота, в момента е поставен в състояние на изкуствен сън. Следващите три дни са критични за оцеляването му”, коментира лекарят.
Често имаме пациенти, пострадали от ледени висулки, но толкова тежък случай отдавна не съм виждал, каза доц. Габровски, цитиран от в. "24 часа".

БНТ съобщи, че леденият къс е паднал от покрива на хотел.
"И реално не е висулка, която се е виждала, а е ледено блокче, което се е спуснало по ребрата на металния покрив. За съжаление не предвидихме инцидента, защото не беше видима опасността", обясни пред телевизията Мая Захариева, управител на хотела.

Тя уточни, че нямат договор с фирма за почистване, но техници на хотела правят това. "До тази част на покрива обаче няма достъп, има само един изход през капандурите и пожарникарите вчера идваха, но по принцип на ламаринен покрив не може да се стъпва, когато е заснежено", допълни тя.
Все пак Захариева призна, че хотелът като юридическо лице носи своята отговорност за инцидента. Днес целият район беше ограден и обезопасен.

Пред Дарик радио директорът на Столичния инспекторат Веска Георгиева уточни, че става дума за хотел „Глория Палас", чиито собствениците вече са глобявани заради непочистен сняг около сградата. Тогава са платили 50 лв.

Междувременно bTV съобщи, че голям леден блок се срутил днес върху лек автомобил в столичния квартал "Младост" 1. Няма пострадали при инцидента. Колата е собственост на младо семейство с малко дете.

Неотдавна кметът на столицата Йорданка Фандъкова призова собствениците на сгради, особено на преместваеми обекти и павилиони, да премахнат натрупания сняг върху тях и да почистят ледените висулки. Тя предупреди, че глобата за собственици на преместваеми обекти, които не са осигурили безопасността, е 5000 лева.
Фандъкова обаче призна, че почистването на покривите ще стане трудно. Заради това вече бившата Гражданска защита, пожарната и Общинска полиция са задействали процедура по премахване на надвиснали ледени блокчета и висулки по централните столични улици.

От всички общински сгради са отстранени опасните ледени висулки, съобщиха днес пред БТА от пресцентъра на Столичната община. От началото на годината са премахнати опасни висулки на 427 места. За последните две седмица в Столичната община чрез телефон 112 и телефонът й за неспешни случаи 987 55 55 са постъпили 183 сигнала за опасни ледени късове върху фасади на сгради. Те са отстранени с помощта на специализирана техника от "Улично осветление". Заради непочистен сняг, лед по тротоара и опасни висулки от Столичния инспекторат са съставили 38 акта за установено административно нарушение, 556 констативни протокола от началото на година. Поради същите нарушения са глобени 4293 физически лица.


Междувременно 8-месечно бебе от Шумен почина, след като преди дни баща му се подхлъзнал на заледените стълби пред дома им и го изпуснал. Момченцето получило тежка черепно-мозъчна травма и кръвоизлив и цяла седмица не излязло от кома преди да издъхне. Бебето било чакано 15 г. и е единствено дете на силно религиозно семейство от ромската евангелска общност в града, съобщи местният сайт briagnews.bg.