Перник може да остане на воден режим до март следващата година, ако през зимата няма обилни валежи. Това алармира кметът на града Станислав Владимиров, след като се срещна с главния прокурор Сотир Цацаров. Той получи уверение, че държавното обвинение започва спешна проверка в местното ВиК дружество. 

Главния прокурор Сотир Цацаров и заместник-главния прокурор Иван Гешев информираха кмета на гр. Перник Станислав Владимиров за предприетите от Прокуратурата действия. Възложена е проверка на МРРБ и МОСВ по отношение на язовир Студена - собственост, ползватели, сключени договори за възлагане на управлението на язовира, издадени разрешителни за водовземане, режим на източване на язовира и др.

В Окръжна прокуратура - Перник вече е образувано досъдебно производство с предмет на разследване "длъжностни престъпления".

Вчера бе уволнен шефът на ВиК-Перник Иван Витанов. До отстраняването му се стигна заради водната криза в града.

В началото на ноември ВиК - Перник предложи въвеждане на воден режим от 18 ноември за всички населени места, които се водоснабдяват от язовир "Студена". Чешмите ще текат всеки ден само от 16,00 ч. до 22,00 ч. на живеещите в градовете Перник и Батановци и селата Големо Бучино, Люлин, Дивотино, Мещица, Витановци, Ярджиловци, Богданов дол, Черна гора и Лесковец. При условие, че няма дъжд, този график е предвиден бе предвиден да остане в сила до април.

Владимиров получи уверение, че държавното обвинение започва спешна проверка в местното ВиК дружество.

Снимка: БТА

Нивото на водоема към 7 ноември е 5,655 млн. куб.м при максимален 25,2 млн. куб.м. Притокът е 29л/сек., разходът е 829 л/сек. Загубите са 80 л/сек. Режим на водата на населените места, снабдяващите се от язовира е бил въвеждан и през 1993г. 

Президентът призова кмета Владимиров за незабавни мерки

Снимка: БТА

Десетки перничани протестираха пред сградата на "ВиК" в града с искания за оставката на управителя на водното дружество, а също и за търсене на отговорност на виновниците за водната криза в Перник. Според недоволните градът е изправен пред бедствие, което се дължи на бездействието на отговорни институции. По време на протеста започна подписка в подкрепа на исканията, която ще бъде изпратена до МРРБ, МОСВ, кмета, областния управител и др. Вчера преди оставката на Витанов недоволните се опитаха да щурмуват сградата на дружеството.

Във връзка с въведения воден режим в община Перник, депутати от коалиция "БСП за България" са изпратили писмо до председателя на КЕВР Иван Иванов, в което настояват комисията да извърши проверка на качеството на предоставените услуги от ВиК - Перник, съобщиха от Българска социалистическа партия. От левицата смятат, че обект на проверката трябва да бъде и изпълнението на заложения бизнес план на дружеството. Социалистите искат резултатите от проверката да бъдат предоставени и на Постоянно действащата подкомисия за наблюдение на дейността на КЕВР към Комисията по енергетика на НС, допълват от БСП.

Според недоволните градът е изправен пред бедствие, което се дължи на бездействието на отговорни институции. По време на протеста започна подписка в подкрепа на исканията, която ще бъде изпратена до МРРБ, МОСВ, кмета, областния управител и др.

Снимка: БТА

От понеделник в града и околните населени места е въведен воден режим. Причината за това е драстично ниското ниво на язовир "Студена". Хората настояват някой да поеме отговорност и да реши проблема. Заместник-министърът на регионалното развитие и благоустройството Николай Нанков отбеляза, че има пропуски в справянето с безводието и водния режим в Перник, където пристигна за среща с кмета на общината. Той обясни, че ще има наказани за водната криза в Перник.

Според кмета Владимиров, редица обстоятелства в годините са били подценявани, като най-важния от тях е бил фактът че притока в местния язовир е бил много по малък отколкото оттока. Той намекна, че до водната криза се е стигнало заради пропуски на предходните управници в кметството. 

"Аз съм направила твърде много в Перник да има по-добро водоснабдяване и това си личи от всички инвестиции с мое участие", категорична е бившата кметица Вяра Церовска. След налагането на режима на вода в Перник, бившият кмет на града гостува на БНТ. Това е първа телевизионна изява на Церовска след тежката криза с липса на вода в областния град.

По думите й, язовир Студена е изключителна държавна собственост и се охранява много специално, затова какво се случва с водата трябва да бъде изяснено след една много щателна проверка.

Перник предлага въвеждане на воден режим от 18 ноември за всички населени места, които се водоснабдяват от язовир "Студена".

Снимка: БТА

Церовска коментира и проекта за изграждане на воден цикъл в Перник, като съобщи, че в нейния мандат е "направено проектиране на този воден цикъл и това е първият момент, в който има договор с МОСВ за реализиране на този воден цикъл".

"Воден режим се налага от ВиК дружеството, а не от кмета. Аз не съм била на работа на 10 октомври, когато е входящата дата на писмото от ВиК. От 5 април има ограничителна заповед за ползване на питейна вода от яз. Студена. Никой не може да предвиди какво ще се случи и какви са валежите. Ако е имало някакъв проблем с количеството, той трябва да се е развил през месеците август, септември и октомври, когато авариите са увеличени в пъти повече в сравнение с миналата година. Нямам информация дали яз. Студена е бил източван покрай ремонта", заяви в ефир Церовска.

Освен това тя посочи, че освен фактът, че водопреносната мрежа е строена през средата на миналия век, земетресението през 2012 г., чийто епицентър беше именно Перник, е оказало много сериозно влияние върху текущото ѝ състояние.

Докато полемиката около водната криза се задълбочава, Министерският съвет предвижда да отпусне 2,7 милиона лева на Община Перник за проект, свързан с реконструкция на утаителите на пречиствателната станция за питейни води, която обслужва Перник и околните села. Решението е взето на среща на министър-председателя Бойко Борисов с кмета на Перник Станислав Владимиров, на която са присъствали министърът на финансите Владислав Горанов и заместник-министърът на регионалното развитие и благоустройството Николай Нанков.

Кметът на Перник Станислав Владимиров се срещна с главния прокурор Сотир Цацаров

Снимка: БТА

Средствата, които ще бъдат осигурени с постановление на Министерския съвет, са първата неотложна мярка, свързана с решаване на водната криза в града. Финансовата подкрепа ще даде възможност на кмета на Перник в спешен порядък да предприеме необходимите към момента действия. В хода на разговора при премиера Борисов бяха начертани и последващите стъпки за справяне с кризата съобразно ситуацията.

Утаителите, за които правителството отпуска финансиране, гарантират качеството на питейната вода, с което тя трябва да достига до жителите на Перник и околните населени места.