Протестиращи перничани блокираха тази вечер входа към една от централните улици в Перник - "Юрий Гагарин". Преди това те се опитаха да направят блокада и на пътен възел "Даскалово", но полицията не позволи това, предаде БТА.

Гражданското неподчинение бе продължение на състоялия се тази сутрин протест пред сградата на Областната администрация в Перник с искане за оставка на областния управител Ирена Соколова заради водната криза.

Блокадата продължи около час и затрудни движението на автомобилите в района на новото кръгово кръстовище в квартал "Изток". Колите бяха отклонявани по обходни маршрути.

След като много малко протестиращи се събраха на паркинга на хипермалкет "Кауфланд" в кв. "Изток" - около 30-40 човека, част от протестиращите се отказаха да ходят да блокират кръговото при пътен възел "Даскалово", съобщи по-рано zaPernik.com.

Певицата София крещеше, че революцията ще започне от Перник, но реално тя не се състоя дори в града ни.

Ядосан мъж бе възмутен, че протестиращите са малко започна да крещи: "Има ли жадни, има ли мръсни, къде сте?" Групата се раздели на две.

Едната част, начело с певицата София Георгиева тръгнаха да блокират кръговото на "Даскалово" пеша. Групата им от около 30 човека бяха спрени от полицията в района на ресторант "Казабланка" и бяха върнати.

Към 19.30 часа протестиращите се намираха при новото кръгово в кв. "Изток". Пресичаха пешеходната пътека. Полицията отбиваше колите, които идваха от София по улица "Благой Гебрев".

В 19.45 ч. протестиращи блокираха автобус номер 20, но след 3 минути решиха да го пуснат.

Част от протестиращите се опитаха да блокират втора пешеходна пътека към "Благой Гебрев", но полицията не им позволи и те се върнаха на пешеходната пътека при новото кръгово, където движението е спряно.

Перник отново се вдигна на бунт днес заради кризата с водата. По-малко от 2 седмици след въвеждането на режима, който засегна хиляди домакинства, днес по-рано напрежението отново ескалира по време на протест пред общината.

Перничани продължават да протестират и сега. По неофициална информация на bTV от министерски съвет са поискали оттеглянето на областния управител Ирена Соколова. Какво ще се случи, ще стане ясно в сряда на заседанието на кабинета, защото подобно решение се взима на такива заседания.

Според "Мироглед" на поста по непотвърдена информация в стола на Соколова ще седне бившият кмет на "Изток" и настоящ общински съветник Емил Костадинов. Преди да стане управник той е работил като главен експерт в Областно пътно управление, отдел "Инвестиционно ремонтни-дейности" към Агенция "Пътна инфраструктура".

Хората в Перник са ядосани защото режимът на водата не е съвсем режим и водата идва, когато си иска, а не в часовете, в които е посочено, а има и места, в които водата съвсем не спира.

Протестиращи посрещнаха областния управител пред работното й място тази сутрин.

"Искам оставката ѝ, защото едни хора отнеха изначалното право храна, въздух и вода. Перник остана без вода в XXI век. Век, в който търсим вода на Марс, а едни хора отнеха водата на Перник. Къде отиде водата. Всички, които са отговорни: областен, кмет, министерства, трябва да си подадат оставката и да им се потърси отговорност", обобщи исканията на протестиращите София Георгиева.

Ирена Соколова слезе при протестиращите и ги покани на обществен съвет с експерти вътре в сградата.

"Оставката е акт, който може да бъде извършен във всеки момент. По-важното обаче е как ще бъде намерено решение", заяви Соколова, която обяви, че в момента се търси такова решение и вече има план за справяне с проблема, а при нея са най-големите специалисти, сред които хидроинженери и спелеолози.

Гражданите обаче отказаха да влязат и не се отзоваха на нейната покана.

"Тя е принципал на ВиК-то и би трябвало да знае за какво става на въпрос. Когато се налагало да вземат мерки, не са били взети навреме и сега нямаме вода. А не искаме да влезем вътре , за да говорим с нея, а не да говорим през медиите", казва протестиращ.

Ирена Соколова първоначално обяви, че тя и експерти са установили незаконна тръба, включена към язовир "Студена". Но въпреки настояването ни да заснемем мястото на криминалното източване, нито тя, нито експертът, който твърди, че се краде вода, пожелаха да ни го покажат.

По-късно в парламента регионалният министър Петя Аврамова призвоза кмета на Перник да промени режима на водата, за да се предотварятят нови течове във водопреносната система.

Призовавам кмета на Перник да приеме режима, който вече сме му предложили с ВиК Перник вода да има между 16 и 22 ч., каза Аврамова.

Засега режимът остава непроменен - вода няма от 10 сутринта до 5 вечерта.