Няколкостотин перничани се включиха в автошествието "Къде ни е водата?", което тръгна от спортна зала "Борис Гюдеров", премина през целия град и достигна до село Студена.

Вижте снимки >>

Арестът и оставката на министъра на околната среда и водите Нено Димов не решават въпроса с водата и няма да спрат протестите, заявиха организаторите на протестното автошествие.

Хората искат по-радикални решения, искат вода, искат да знаят какво се случва с язовир "Студена" от днес за днес. Исканията са в две части - към местната власт и към държатава. Те са почти същите, както и на шествието-молебен в края на миналата година.

Недоволните настояват за уволнения, разследване, съд и присъди за всички длъжностни лица, довели с действията си или бездействието си до водната криза в община Перник. Хората поискаха също незабавно преструктуриране на ВиК - Перник, а за ефективно решаване на кризата да се намери бързо техническо решение за довеждане на вода в града от софийската водопроводна мрежа, както и от язовир "Долна Диканя".  От списъка са отпаднали искането за мораториум върху цената на водата и създаването на обществен експертен съвет към областния управител, тъй като те вече са изпълнени.

Перничани продължават да настояват за трайни решения за снабдяването на Перник с вода. Според тях е належащо да продължи строителството на язовир "Раянци", проектиран да водоснабдява пет общини в Пернишка област, както и да се изготвят нови анализи и експертни оценки за възстановяване на връзката с язовир "Пчелина" за промишлено водоснабдяване. Протестиращите поискаха също компенсаторни мерки за гражданите, обхванати от водната криза.

Събралите се на протеста благодариха на работниците и служителите във ВиК, също и на хората, които денонощно помагат за преодоляване на водната криза в Перник. Те настояха съвместно с инициативния комитет "Спаси Перник" да се разработи система за раздаване на изворна и минерална вода на населението, с приоритет за уязвимите групи. Недоволните поискаха също да се почисти дъното на язовир "Студена", както и гражданите ежедневно да бъдат информирани какво се върши по изпълнение на аварийния план.