На 7 юли възрастните, които получават парите си по банкова сметка, ще могат да вземат индексираните пенсии - с по 2.70 лв. на всеки 100 лв. Социалната пенсия вече е 113 лв., минималната пенсия за стаж и възраст - 154.50 лв., а таванът - 840 лв.

Средният размер на българската пенсия след индексацията скача с 10 лв. и става малко над 311 лв., каза управителят на НОИ Бисер Петков.

"Пенсията в новия си размер ще замества получавания среден осигурителен доход около 96%. По този показател нашата пенсионна система е съизмерима със средното в Европейския съюз. Друг е въпросът, че като цяло равнището на доходите, оттам на пенсиите, е ниско в България", коментира по БНР Петков.

42 хиляди души ще продължат до края на годината да не взимат реално изчисления размер на пенсията, въпреки че таванът се вдига на 840 лв. Но други 11 хиляди ще започнат да получават реален размер, защото досега са били ограничени.

Индексацията се отнася и за пенсиите на починалите съпрузи.

"На база на това осъвременяване се преизчислява и размерът на вдовишката добавка, която, както е известно, се определя като 26.5 процента от размера на пенсията на наследодателя", каза още Бисер Петков.