Кметът припомни, че вече седем години Пазарджик има добър опит при отглеждането на големи видове животни, има натрупана експертиза и финансова възможност да осигури много добри условия за отглеждането им.

Той увери, че ще направи всичко възможно да осъществи контакт с представителите на фондация "Четири лапи" и да ги убеди, че могат да си сътрудничат и заедно да положат необходимите грижи за двете лъвчета.

"Готови сме още утре буквално да ги настаним в нашия зоокът, защото Община Пазарджик вече е собственик на животните, но няма да правим нищо преди да се консултираме с природозащитниците. Считам че това може да се превърне в истинска добра кауза и да покажем , че можем да се обединяваме около положителни неща", посочи още кметът на Пазарджик, цитиран от БТА.

Ние ги каним да бъдат полезни, да направим заедно експертиза и да изработим план за най-доброто отглеждане на лъвчетата, допълни Тодор Попов.

Той уточни, че до края на деня експертна комисия от РИОСВ- Пазарджик и Областната дирекция по безопасност на храните ще издадат становище след проверка на място в зоопарка.

"Зоопаркът е прелицензиран на 24.10.2017 година с валидност до 2021 година и отговаря на всички изисквания на националното законодателство", каза Попов.

"Имаме осъзнато желание да развиваме нашия зоокът и стремеж да докажем, че можем да се справим с предизвикателствата и да полагаме не по-лоши грижи за животните, отколкото в чужбина", отбеляза още кметът на Пазарджик.

На пресконференцията присъства и ветеринарният лекар, който се грижи за животинските видове - д-р Паун Лазаров. Той също увери, че има готовност младите животни да бъдат настанени и за тях да бъдат положени всички необходими грижи.

Лъвчета Максуд и Терез се родиха през септември 2017 г. в зоопарка в Разград, при лоши условия и бяха спасени благодарение на усилията на природозащитници и доброволци. След споразумение с общината те трябваше да заминат за спасителен център в Холандия, но през декември кметът на Разград изненадващо обяви, че те ще бъдат дарени на пазарджишкия зоопарк. Миналата седмица Общинският съвет гласува това решение. Съветниците предлагат още възрастни лъвове в разградския зоопарк да отидат в спасителния център в Холандия.

В отговор природозащитниците обявиха протест срещу преместване на лъвчета в Пазарджик. Той ще се проведе на 30 януари в 12.00 часа пред сградата на Министерския съвет в София.

"Лъвчетата бяха на финалната права и вече с по една лапичка стъпили в свободата. Но нечий дебел интерес засенчи това и общинарите в Разград отново решиха да гласуват за изпращането им зад решетките в пазарджишкия зоопарк", пишат организаторите на протеста във "Фейсбук" страницата за събитието.

"Стигнахме до там, че животът на Терез, Масуд и 3-годишния Асен висят на косъм, заради "играта" на процедурни хватки и размотаване от какви ли не хора, облечени във власт", пишат още те и припомнят, че наскоро премиерът Бойко Борисов и министърът на околната среда Нено Димов поеха ангажимент, че двете лъвчета ще бъдат изпратени в спасителния център в Холандия.

Явор Гечев от Фондация „Четири лапи“ посочи пред "Фокус", че събраните подписи в подкрепа на двете лъвчета да заминат в специализиран център в Холандия са вече 40 хиляди.

"Аргументите ни са свързани със здравословното състояние на едно от лъвчетата – Терез, която има проблем с растежа. Масуд също е изложен на същата опасност“, каза Явор Гечев.

Той посочи, че все още се очакват и резултатите от ветеринарната лаборатория за това дали лъвчетата имат генетичен проблем.
"Чакаме решението на Общинския съвет в Разград да бъде публикувано на сайта на общината, за да можем да го обжалваме пред съда“, каза още Гечев.

По отношение на факта, че животните са собственост на община той коментира, че юридически този въпрос не е съвсем изяснен.