С изключителна гордост и силни емоции днес поздравих събралите се българи, представители на Балканите, на Европа и света, дошли в сърцето на Брюксел, за да се хванат ръка за ръка на Голямото българско хоро на Гран плас в белгийската столица, съобщи във Фейсбук министърът по Европредседателството Лиляна Павлова.

Тя припони, че за втора поредна година събитието се организира от българския евродепутат Ева Майдел, а традицията бе поставена преди 6 години от тогавашния еврокомисар на България Кристалина Георгиева.

Този път то е и част от програмата на фестивала "Балкан Трафик", който се провежда в Брюксел в момента и е най-значимият форум за балканска музика в Западна Европа.

"Пред препълнения площад посочих, че с гордост като част от културния календар на председателството, представяме българските традиции, българската култура и българския фолклор - нещо, с което можем и трябва да се гордеем. Вече 11 години като членове на ЕС допринасяме за културното многообразие на Европа. Ние сме достойни европейци, имаме какво да покажем, има, с какво да се гордеем. На този фон виждаме и усещаме участието на Балканите с нас като една пълноправна и пълноценна част на Европа. Вярвам, че това ще допринесе Европа да бъде единна, да бъде по-силна за нашите деца, за това, което искаме да изградим за тях", подчерта Павлова.

И добави:

"Българският празник в центъра на Брюксел продължи с нова доза заряд пред символа на белгийската столица - Манекен Пис. Българи, живеещи в чужбина, сред които най-многобройна бе групата от Кьолн, облечени в народни носии, достигнаха световноизвестната статуя, пеейки българския химн и вечните наши песни като "Хубава си, моя горо". Изпълнени с емоции те пееха думите, известни от векове, но в същото време в духа на модерен съвременен флаш моб, нашите сънародници символно облякоха българска носия на Манекен Пис". 

Снимка: Фейсбук

"Минаващите граждани на Европа и света не останаха безучастни. Включиха се в нашия празник с много снимки и усмивки. Щастлива съм, че тази година Българското председателство даде възможност широко зад граница да се чуе за богатата ни история, култура, обичаи и постижения. Тази традицията ще продължи", увери Лиляна Павлова.

Тя е представила пред сънародниците ни Гергана Станкова - съосновател на "Шевица" и един български талант, който създаде дизайна на шаловете на Българското председателство. И благодари на ученици, студенти и професионалисти от Академията за музикално и танцово изкуство в Пловдив и ансамбъл "Търновска царица" от Велико Търново, както и на кукерите от Раковски, които "пренесоха част от България в сърцето на Европа".