Над 100 жители и кметове на всички 11 населени места от община Гълъбово излязоха на пореден протест с искане за ремонт на пътя Гълъбово - Мъдрец. Точно в 6:00 сутринта те блокираха пътя Русе - Свиленград и все още е затворен.

Съобразно отговора на институциите, протестиращите ще решат какви ще са последващите им действия.

Заради затваряне на пътя се образуваха колони от автомобили и тежки камиони.

По трасето обичайно минава трафикът с работници за рудниците и ТЕЦ-ове от комплекса "Марица-изток", но не е ремонтиран повече от 40 години. Въпреки уверенията на няколко министри и стартиралите процедури за избор на изпълнител и проектант по трасето не се работи, коментира пред БНР Тенчо Кайряков от протестния комитет в гълъбовското село Обручище.

През септември Пътната агенция избра проектант и изпълнител на строително-монтажните работи на ремонта на пътя Гълъбово - Мъдрец. Заради необходимостта от подмяна на ВиК инфраструктурата по трасето обаче все още не е започнала работа по пътя.

Министърът на регионалното развитие Андрей Цеков е наредил спешна проверка на процедурата за основния ремонт и е изискал до утре ВиК-Стара Загора и Агенция "Пътна ифраструктура" да представят доклади, включително и за възможностите за подмяна на водопроводната мрежа в съседните села, които са в обхвата на шосето.

Проверката ще изясни и какво са обещавали и какво са направили последните министри на регионалното развитие пред жителите на Гълъбово.