180-годишна църква в старозагорското село Елхово тъне в разруха. През годините местните жители на няколко пъти събират пари, за да я спасят. Сега твърдо са решени да реставрират напълно божия храм, съобщава bTV.

В тъмните векове преди Освобождението православните църкви не трябвало да са по-високи от човек, седнал върху кон. Хората в селото обаче искали истински храм, с който да се гордеят. Било през 1842 г.

Така започва историята на "високата църква" "Свети Архангел Михаил" в село Елхово. Два пъти храмът бил опожарен и два пъти елховци го вдигали наново.

Сегашният му вид е дело на един от най-прочутите възрожденски майстори - уста Генчо. Негово творение са над 80 църкви и училища в България.

75-годишният клисар Пенчо Петков влиза за първи път в църквата едва 4-годишен. Заради честия престой в храма в училище на два пъти му намалили поведението. Това обаче не го отказва от вярата.

Със собствени средства и с помощта на Митрополията през последните години елховци поправят покрива на църквата. Спасяват ценните стенописи, иконостаса.

Стягат и балконите - били пред падане. Сега събират пари, за да измажат стените отвън, да вдигнат отново кръщелницата, да се направи тоалетна, да се преборят с влагата.