Живеем в свят без граници, в който всеки един ученик може да предпочете да получи образованието си и зад пределите на родината. Непосилно високата цена на обучението в чужбина се оказа мит. Има редица дестинации, познати на българските студенти, които предлагат качествено, модерно и достъпно висше образование.

И тази есен най-утвърденият форум за образование в чужбина - "Световно образование", среща чуждестранни учебни заведения с български семейства, за да даде отговор на техните въпроси и да им помогне да направят информиран избор за следващата важна стъпка пред децата им. Изданието ще се проведе от 1 до 6 октомври в София, Варна, Пловдив и Бургас.

За пръв път тази година обаче изложението предлага и виртуален формат, който ще позволи на ученици и родители от всяка една точка на България да се информират за новостите в образователните системи, условията за кандидатстване и обучение на най-предпочитаните дестинации. Онлайн изданието на форума ще се проведе на 4 октомври в специализирана платформа с лесен достъп за регистрация и участие в четири лесни стъпки. То предлага над 30 специализирани щанда с директна жива връзка с представители от Нидерландия, Великобритания, Германия, Австрия, Италия, Дания, Гърция и България. Платформата позволява едновременна комуникация с до четири институции във видео разговор или чат сесии на живо. На специализиран виртуален щанд ще бъдат предлагани индивидуални консултации от образователни съветници. Всеки участник ще получи достъп до информативни дигитални материали, каталози и брошури и възможност да се възползва от преференциалните отстъпки, които традиционно се предлагат в рамките на изложението.

Снимка: iStock by Getty Images/Guliver Photos

Броят изложители е голям - сериозно разнообразие от институции, които нямат възможност да пътуват поради Ковид-19, но имат желание да се срещнат с българските ученици. Представителите на колежи и университети от Великобритания традиционно преобладават, заради силния интерес на родните кандидати към престижните средни и висши заведения на Острова. Въпреки променените условия след Брекзит, институциите там търсят начини за допълнително финансиране на международните студенти и част от първите стипендии за българи ще бъдат представени по време на изложението.

Новият фаворит - Нидерландия - също ще бъде представен от някои от най-добрите университети в страната. България заема 5-о място по прием на международни студенти там с общ ръст на кандидатите от 3200 на 3680 студенти към 2020 г., с което се нареждаме след Германия, Италия, Китай и Белгия. Важно е да се отбележи, че за първи път от години насам, четири датски висши училища се включват във форума, което е добър индикатор, че страната има намерение да предостави повече образователни възможности за родните ученици.

Снимка: iStock by Getty Images/Guliver Photos

Организаторите на "Световно образование" отчитат 27% ръст на заминалите деца за средно образование в елитни училища в Англия, Швейцария, Италия, Германия, Австрия и Франция. Процесът по подготовка за най-престижните колежи в Европа не се е повлиял пряко от Ковид-19 заради възрастовите ограничения и сериозните намерения на кандидатите. Предвид ръста на кандидатите, сред участниците в онлайн изданието ще са и престижните Abbey DLD, Brillantmont International School, Sidcot School и BBIS Berlin Brandenburg International School, чиито възпитаници се готвят за прием в топ университетите.

С това издание "Световно образование" дава друг поглед и върху темата за дигитализацията и хибридния модел, които в момента са изключително актуална тема както за ученици и студенти, така и за учителите им и техните родители. Дистанционното обучение, което до скоро изглеждаше скъпо и времеотнемащо начинание, само за седмици бе внедрено в родните училища и университети с помощта на модерни и интерактивни решения.

Опитът от последните месеци показва, че смесеният формат - присъствен и онлайн, е най-добрата алтернатива за учениците и студентите в новата реалност, независимо дали става дума за обучение, подготовка или информиране за възможностите за следване в чужбина.


 

*Материалът е предоставен от Интеграл, координатор на проект "Световно образование"