"Ако се опрем на клишето за "първите седем", вече сме създали нещо, което се превръща в традиция. Като регламент и като конкурс за чиста журналистика, Web Report е нещо уникално с това, че събира всички медии заедно и си подаваме ръка" - така Деян Веселинов от Dir.bg описа в предаването "Тази сутрин" по bTV конкурса за чиста журналистика, който Dir.bg провежда за седма поредна година. 

Гергана Венкова, която миналата година бе отличена за истинската си история "Песента на спасението": Баща и дъщеря, прегърнати 105 часа под руините", благодари за това, че има инициатива като Web Report. Журналистката от bTV посочи, че колегите ѝ имат нужда от подобно признание за труда си:

"Организацията на подобен конкурс е изключително трудна, но аз искам да благодаря, че го има. Това е много важно за нас, които работим на терена на журналистиката - да има подобни конкурси. Знам колко много ви коства организацията седма поредна година". 

"Как сте колеги", попита Веселинов в началото на разговора водещите на "Тази сутрин", на което Мария Цънцарова призна: "Отдавна имаме нужда някой да ни попита именно това". Последва дискусия, че понякога е нужно толкова малко, както е и в журналистиката. "Необходимо е много малко - да си провериш информацията, но изглежда не всички го правят", коментира Златимир Йочев.

"Като възпитаник на "университета по здрав разум" си мисля, че понякога лесните неща са най-трудни. Може би проверката на факти е и въпрос на поколение, на отношение, на морал и етика". А според Гергана Венкова "малкото, което е необходимо, е отговорност", заяви Деян Веселинов. 

Той припомни, че в шест категории журират представители на повечето медии у нас - рядко срещано обединение в българската журналистика. 

"Можете ли да нагласите нещата, така че да спечелите награда?", попита Цънцарова. "Нямаме и желание, нито такава практика. Това е един от конкурсите, в които има и малка доза идеализъм. Вярваме, че трябва да се говори с факти и да се спазват изконните ценности на професията ни", обясни Веселинов.

В защита на думите му е и регламентът, според който статии на Dir.bg не участват в конкурса. 

Деян Веселинов добави и че медийното събитие дава пример в общество, в което обичаме да се разделяме по всички теми твърде агресивно и забравяме да гледаме нюансите. Гергана Венкова потвърди, че това го има и в гилдията.

"Медиите имаме една по-особена отговорност, но като че ли понякога забравяме и абдикираме от това, че трябва да се дава пример. Не може просто да ходим само по линията на разделението, трябва да покажем, че може да има и обединение. Макар че това не е единствената цел на конкурса. Забелязвам тенденция все повече регионални медии, по-малки медии да се включват. Призовавам ги да го правят по-смело, защото при нас няма това разграничение на малки и големи. До 30 април могат да се изпращат материали в платформата Web Report. Няма значение какъв формат е материалът - репортаж, очерк, коментар, анализ, видео и фоторепораж. Преди няколко години, в крак с времето добавихме и подкаст, тъй като знаете, че все повече се прави и такова съдържание онлайн", разказа още Деян Веселинов. 

Той припомни и категориите, в които материалите се състезават, като започна, както той се изрази - отзад напред.

"Ще спомена първо "Култура и изкуство" и "Спорт", които обичайно са последни, когато например се представят нови кабинети, определят им се най-ниски бюджети. Това е пример за обърканите ни приоритети като общество. Колегите могат да изпращат много лесно материали и в категориите "Общество" и "Технологии и иновации" - много важна категория, тъй като животът ни се променя буквално с часове, също така "Истински истории" и "Икономика". Участие могат да заявят и хора, които все още не са добили професионална журналистическа квалификация, като те се борят за отличието "Млад автор".

Деян Веселинов отбеляза, че в журито тази година за първи път участва и Светослав Иванов, водещият на "120 минути". Цънцарова се пошегува "Няма ли по-голяма тежест неговият глас", на което Веселинов отсече: "Не, няма", и на свой ред се пошегува, че "заради футболните му пристрастия трябва да бъде санкциониран". 

Стопкадър bTV

Изисквания и допълнителна информация за участие:

  • Конкурсът е отворен за участие в периода 7 февруари - 30 април 2024 г.
  • Одобрените за участие журналистически материали ще бъдат публикувани в категория "Участници" в сайта на конкурса, където може да бъде намерена и пълната информация за него, изискванията към материалите и какво още е необходимо, за да кандидатствате.
  • Подробности можете да намерите и във Facebook страницата на Web Report.
  • За да бъдат одобрени материалите за участие в Web Report, те трябва да са написани на правилен български език, да гарантират за достоверността на информацията чрез препратки и цитиране на оригиналните източници и да посочват своя автор.
  • Важно изискване е материалът да е публикуван в периода 07.02.2023 - 30.04.2024 г.

Web Report се организира с официалната подкрепа на Съюза на българските журналисти.

Партньори на проекта: Dundee Precious Metals, A1, Investbank.

Медийни партньори са БНТ, БТА, БНР, bTV Media Group, NOVA Broadcasting Group, Радио "Фокус", Darik.bg и Дарик Радио, OFFNews.bg, Dnes.bg, списание "Мениджър", 3eNews, телевизия ММ и агенция "БулФото".