Първите два случая на варианта Омикрон на коронавируса са били потвърдени в Румъния, предаде Аджерпрес, като се позовава на съобщение на министерството на здравеопазването от събота вечер.

В информацията се казва, че случаите са били установени при двама пътници от Южна Африка, кацнали в Букурещ на 30 ноември. Става дума за 48-годишна жена от окръг Брашов и 59-годишен мъж от окръг Васлуй. И двамата нямат симптоми и са поставени в изолация в домовете си.

В самолета пътуваха и граждани на други държави, сред които и 10 българи. Сред българите няма с положителен тест за коронавирус. 

Очакват се резултатите от секвенирането на пробата на спортист от град Бая Маре, който също се е завърнал от Южна Африка.

Междувременно в Австрия, Германия и Испания избухна ново недоволство срещу COVID ограниченията.

Над 40 хиляди души излязоха на протест в австрийската столица Виена заради плановете за задължителна ваксинация, а в Германия протести срещу затягане на ограниченията се проведоха в Берлин и Франкфурт.

В Испания също излязоха по улиците. Хиляди се събраха в Барселона, за да протестират срещу COVID сертификатите, които се изискват на повечето обществени места.