Екоминистерството не откри нарушения при строителството на 111-метровия пилон на Роженските поляни. От 2 юни пилонът има учредено право на строеж на "фундамент със застроена площ 256 кв. м и пилон с височина -111 м с диаметър основа 3 м и тегло 110 т. Идеята и проектът имат както стотици възторжени последователи, така и и силни критици, което доведе до проверка на място от екоинспекцията.

Строителната площадка за изграждане на пилона в местността "Рожен" не попада в обхвата на Закона за опазване на околната среда и съответно не трябва да има оценка за въздействие върху околната среда, съобщиха от Министерството на околната среда и водит.

От МОСВ съобщаха, че експерти на РИОСВ - Смолян са направили проверка на извършване на строителство в района, като е установено, че имотът не попада в границите на защитени територии по смисъла на Закона за защитените територии (Защитена местност "Рожен" отстои на около 0,9 км по права линия на изток от обекта), както и не попада в границите на защитени зони по смисъла на Закона за биологичното разнообразие (най-близко разположената защитена зона BG0001030 "Родопи Западни", отстои на около 4,58 км).

"Това не е основание да го загърбим. Правим още проверки, както и консултации с други институции. За мен е важно казусът да не се превърне в битка между "патриоти" и "либерали", два етикета, които търпят всякакви волни интерпретации. Смятам, че красивата българската природа трябва да се защитава от всякакви посегателства и визуални демонстрации", написа екоминистърът Юлиян Попов.

Проектът предвижда изграждането на най-високия пилон в Европейския съюз на надморска височина 1430 метра до Рожен, на който ще се развее българското знаме. Според Търговския регистър земята е купена от Сдружение "Рожен - наследство в бъдещето" от Славчо Петков, а сдружението на свой ред дава парцела под наем на "Наследство в бъдещето", който е възложителят на проекта за пилона. Инициативата е под егидата на президента Румен Радев.

До проверката на МОСВ се стигна след сигнал сигнал на еколозите от "Сдружение за дива природа Балкани". В публикация във фейсбук Тома Белев оспори твърдението, че пилонът Рожен е преместваем обект със схема по чл.56 от ЗУТ, поради което за поставянето му няма нужда от нова транспортна инфраструктура. Той подчертава, че до имота в кадастралната карта не се вижда път, тоест "или ще трябва да използват вертолет или да се оцени въздействието на строителството на пътя".

Строителството на пилона започна на 9 юни. Изкопът от 1000 кубични метра за основите на внушителната конструкция вече е оформен.

"Ще издигнем българското знаме на внушителен пилон от 111 метра в сърцето на Родопите, на Роженските поляни. На мястото, люлка на най-общобългарското събитие - Роженския събор, който обединява и вдъхновява да пазим и предаваме своето духовно наследство в бъдещето", пише на сайта на проекта за изграждането на пилона.

Строителството продължава, като се очаква пилонът да бъде открит на 13 юли с концерт, в който ще участва Лили Иванова.

Появата на снимки на Роженските ливади, покрити с коловози и тежки строителни машини разбуни духовете в социалните мрежи. Във фейсбук тръгна и петиция против изграждането на пилона и унищожаването на ливадите.

"Това са прочулите се Роженски поляни в момента 18 юни 2023 г. От утре започва поредното наливане на бетон, а още не е дошъл реда за монтирането на самия пилон. Още техника, още по-дълбоки коловози или пък нови коловози. Друг е въпросът, че после, след събора, разни батки и не батки с джипки ще ходят с джипките точно до пилона, че нали за това са купени тези джипки, да газят гората. След това може и път да се асфалтира, за да могат повече хора с колите да стигат до пилоня. Та като бетонирахме Черноморието, защо планината да стои така, девствена. А, там има и чешма, на 200 метра от мястото на пилоня, това ще прилича и пилоня после, мръсен, и обрасал и ще си има табела за видео наблюдение с член и алинея по закон", пише фотографът Пенко Чешмеджиев в пост във Фейсбук.

Изграждането на пилона атакуваха и от "Зелено движение", изрично уточнявайки, че не засягат темата за естетика и патриотизъм.

Владислав Панев и Илина Мутафчиева внасят въпроси, които имат за цел да изяснят законността на действията на собствениците на терена. Въпросите са към министрите на земеделието и на регионалното развитие и благоустройство въпроси дали са спазени процедурите за строителство в планината.

"Щетата за природата от този пилон е сигурна", категоричен е бившият екоминистър и съучредител на партия "Зелено движение" Борислав Сандов.

Не липсват обаче и коментари в подкрепа на издигането на пилона.

"От няколко дена целокупната демократична общност у нас води епична битка срещу....пилон. Някакви хора напълно доброволно се организират и събират пари, за да издигнат българското знаме върху пилон на Рожен. Това се оказва изумителен проблем за либералния градски човек, който сипе жлъч с дни, а накрая неговите политически представители в лицето на ДБ....пишат донос срещу пилона", написа в пост във Фейсбук организаторът на Похода за християнското семейство Кристиян Шкварек.

Повод за коментара му е позицията на ДБ по въпроса, в която от политическата формация посочват, че е важно да се изясни законността на действията на собствениците на терена на Рожен.

"Дали правилата се отнасят за тях, така както за всички български граждани. Затова и депутатите от Зелено движение, част от коалиция "Продължаваме Промяната - Демократична България", Владислав Панев и Илина Мутафчиева, внасят днес към министрите на земеделието и на регионалното развитие и благоустройство въпроси дали са спазени процедурите за строителство в планината", заявяват от ДБ.

А на страницата на проекта във Фейсбук днес бе публикуван още един обяснителен пост.