Кандидатурите бяха общо 19 и всички са изслушани предварително в заседание на Комисията по правни въпроси на 20 януари, предаде "Фокус".

Новите инспектори са петима съдии, трима прокурори и двама следователи.

Те са: Александър Мумджиев от следствения отдел на Софийската градска прокуратура (предложен от БСП), Генади Георгиев от Върховната административна прокуратура (ГЕРБ), Игнат Георгиев - председател на Административен съд – Перник (РБ), Лидия Стоянова от Върховния касационен съд (ГЕРБ), Любка Кабзималска - зам.-шеф на Софийската районна прокуратура (ДПС), Любомир Крумов от Софийския окръжен съд (ГЕРБ), Мария Нейкова - зам.-шеф на Апелативната специализирана прокуратура (ПФ), Стефка Мулячка от Националната следствена служба (БДЦ), Теодора Нинова от ВКС (АБВ) и Юрий Кръстев от ВКС (ГЕРБ). 

Те обаче бяха избрани без дебат и без дори да бъдат представени и така не стана ясно защо точно тези десетима са предпочетени, съобщи "Правен свят".  

След като шефът на правната комисия Данаил Кирилов (ГЕРБ) прочете доклада, възникна спор дали трябва кандидатите да бъдат представени в пленарната зала или е достатъчно, че това беше направено в комисията. Председателят на НС Цецка Цачева заяви, че такава процедура не е предвидена в правилата за избор на инспекторите и представяне нямаше. Никой от депутатите не пожела и да се изкаже за качествата и опита на кандидатите.

Сред избраните инспектори има двама, който вече са заемали постове в управлението на системата - Мумджиев и Нинова. Той вече беше инспектор в първия мандат на органа под ръководството на Ана Караиванова, а тя - член на Висшия съдебен съвет.