Водосветът на бойните знамена и знамената-светини ще започне в 9.00 ч. пред паметника на Незнайния воин, съобщиха от пресцентъра на Министерството на отбраната.

Той ще бъде отслужен от Негово Светейшество Неофит - Патриарх Български и Митрополит Софийски.

Ще бъдат поднесени венци и цветя в памет на загиналите български воини.

Военният парад ще започне в 10.00 ч. на площад "Княз Александър I". В него ще участват около 1000 военнослужещи от Въоръжените сили.

В парада ще участват Гвардейският представителен духов оркестър и знаменен взвод на Националната гвардейска част със Знамената-светини.

Командващ парада е командирът на Сухопътните войски генерал-майор Андрей Боцев.

По време на парада, при изпълнението на Националния химн ще бъдат произведени 20 артилерийски салюта.

След завършването му на площад "Княз Александър I" пред жителите и гостите на столицата ще бъдат представени музикално-строевите умения на военните духови оркестри.

В 12.00 ч. ще бъде извършена тържествена смяна на караула пред сградата на президентската администрация.

Денят на Храбростта и празник на Българската армия ще бъде отбелязан и в Бургас, Стара Загора, Пловдив, Карлово, Плевен, Ямбол, Асеновград, Казанлък, Смолян, Белене, Свищов, Хасково, Шумен, Враца, Велико Търново и в с. Боляровци, община Садово.

Делегация от Министерството на отбраната ще поднесе венци и цветя в памет на загиналите български военнослужещи на българското военно гробище в Ново село, Македония.

Денят на Храбростта и Българската армия започва да се чества в Българската армия още с нейното създаване.

С указ от 1 януари 1880 г. княз Александър Батенберг учредява военния орден "За храброст" - отличие, с което се удостояват извършилите подвизи на бойното поле. А с указ от 9 януари същата година се постановява честването на празника.