Паметникът на Альоша на хълма Бунарджика в Пловдив осъмна залят с червена боя тази сутрин, съобщи Радио Пловдив.

В основата на монумента е изписано с големи червени букви "Не сме забравили", "Няма да простим". Това е поредно обругаване на паметника, към който от години пловдивчани се отнасят нееднозначно.

Снимка: БНР

Същевременно скулпторът Цвятко Сиромашки сигнализира, че е забелязал увреждане на две мозаечна пана, изработени от Йоан Левиев, в подлеза до баня "Старинна".

От администрацията на Район „Централен“ заявиха, че започва почистването на паметника на Альоша и че в следващите месеци предстои поставянето на камери на територията на цялото тепе.

"Необяснимо е за мен какво провокира тези хора да постъпват така. В крайна сметка това е един паметник, който носи част от историята както на нашия град, така и на нашата държава. Не смятам, че поругаването на паметника е израз на определена визия за развитие на града. Направил съм предложение за финансиране за изграждане на втората част от конструкцията на хълма. Миналата година успяхме да реконструираме източната част", заяви пред БНТ кметът на района Георги Стаменов.

Той очаква видеонаблюдението да прекрати вандалските прояви.

Общината е направила проверка и за увредените мозаечни пана в подлеза. 

"Снощи проведох разговор с началника на отдел "Култура" Нина Димовска и с Градска художествена галерия в лицето на Краси Линков, които имат нужния капацитет, за да могат да извършат реставриране и облагородяване на двете мозаечни пана. Ще действаме възможно в най-кратки срокове, съобразно и климатичните условия, за да реставрираме мозайките. Към настоящия момент те не са в лошо общо състояние, но има замърсяване на един сегмент от 10 см, който е оцапан. Липсват и около 10-ина камъчета от самите мозайки", обясни Пламен Панов, заместник-кмет по култура на Община Пловдив.

Той бе категоричен, че опазването на подлезите и на културното наследство е споделена отговорност.