Комплексът ще бъде изграден на площ от 52 дка, предоставена безвъзмездно от община Свиленград. Проектът е разработен, след което одобрен от Министерството на културата на България.

"Целта на инициативата, зародила се преди повече от година е, на входа на модерна Европа да сложим протегнатата ръка на Апостола, който завинаги ще си остане еманация на святата борба за свобода, представена по един модерен и спокоен начин", изтъкват от сдружението.

Проектът включва:

•  изграждане на паметник, който изобразява фигурата и ясния лик на Васил Левски, без оръжия и други символи на агресия;
• изграждане на интерактивен музей, в който с помощта на съвременни средства за видео, звукова, светлинна и холограмна визуализация, се пресъздават най-ярките моменти от българската история;
• информационен център, изложбена зала и зони за отдих.

След широко обществено обсъждане, съвместно със СБХ, САБ, представители на община Свиленград, журналисти и общественици, е обявен национален конкурс за изготвяне на проект за визия на паметника. На творците се дава пълна свобода на изказа.

Предвижда се проектът да се реализира изцяло чрез дарения, за да бъде заслугата всеобща, на всички българи. Срокът за изграждане на монументален комплекс „Васил Левски” е планиран за 2017 г., когато се навършват 180 години от рождението на Апостола на свободата.

98% от българите подкрепят изграждането на комплекса, сочи социологическото проучване, съобщават още организаторите на проекта.

Урок по история или призив да платим духовен данък към единствения българин, който винаги ни е обединявал. Това е част от тезата на историка проф. Андрей Пантев, който застава зад инициативата за създаване на монумента.

"На тези три граници ще се види, че погледът на Левски е бил много по-далечен. Че не са се осъществили тези идеи и идеали за една по-голяма България, в чисто духовен аспект. И като стои там съседите определено ще гледат с респект на това, че почитаме своите герои".

Историкът одобрява изискването за проекта Левски да е изобразен без оръжие.

"Той не се е правил на харамия, който заколва двама турци и след това отива да се похвали в кръчмата. Той се е изявявал като анонимен, като тих герой, и именно такъв величествен комплекс ще бъде контрапункт на неговото скромно битие, на неговите скромни идеи за самия себе си. Той е бил много яростен към своите врагове, но никога не е казал – аз ще ви накажа или аз ще ви изпратя в небитието... И в това отношение неговото величие е колкото тихо, толкова и патетично. Едва ли е и предполагал, че той ще има такава почит сред българите. Именно заради това той заслужава най-голямата такава".

Проф. Пантев не вярва да има българин, който не би дал 1 лев за паметника:

"Той няма да го даде толкова за Левски, колкото за бъдещи поколения, да се знае, въпреки всичко отблъскващо и заобикалящо сега, че се пази един респект и той не е измишльотина, той не е химера, той не е изкуственяк... И точно в този смисъл можем да кажем – ето я обединителната фигура, която е останала непроменена като стойност и величина"-

Още за инициативата на „Аз обичам България”, както и за това как можете да станете част от нея, разберете на www.pametnik.bg