Сигнал за отвлеченото момиче е подаден на тел. 112 тази сутрин към 7.33 часа, съобщи МВР. Минути по-рано на улица „Пушкин” в столичния квартал "Бояна”  трима маскирани мъже с автомати стрелят по охранителя и отвличат 10-годишното дете (по-рано бе съобщено, че е на 12 години). Качват я в черен джип "БМВ X5 и се отправят към Околовръстното шосе, предаде "Фокус" по информация на СДВР.

Установено е, че джипът е бил с крадени номера от "Мазда", предаде БНТ. Съседка на Банев, пък е потвърдила, че е чула два изстрела в ранната сутрин, съобщи БНР.

Случайни свидетели на отвличането са станали и продавачка и клиент в магазин до къщата на Брендо. Двамата са разпитани от полицията. По първоначални данни и те са залегнали при звука от изстрелите, след което чули писъците на детето.

Лара Банева е тръгвала за училище, придружена от охранителя. Двамата излизали от къщата, когато похитителите спрели с джипа и стреляли срещу гарда с пистолет "Макаров". Момичето не е ранено при престрелката.

В операция по издирване на детето и похитителите полицията е блокирала изходните и входни артерии към София.

По думите на адвоката на Евелин Банев - Ина Лулчева, цитирана от bTV, възможните версии за отвличането на Лара Банева са, че то е извършено за пари или "някакво лично изнудване към баща й".

36-годишният охранител Борислав Цeнов, който е шофьор на детето, е с две прострелни рани и е настанен във Военно-медицинска академия, предаде БНТ.

Няма опасност за живота му, съобщи за БТА ген. Стоян Тонев, началник на ВМА. В момента пострадалият е в стабилно състояние и се намира в шокова зала. Единият куршум е уцелил мъжа в гърба, на 4 см от гръбначния стълб, от лявата страна, посочи Тонев. Другият куршум е нанесъл само повърхностно нараняване.

По-късно от ВМА съобщиха, че охранителят ще бъде опериран.
„Касае се за огнестрелно нараняване на гръдния кош, с фрактура на едно ребро, и контузия на белия дроб. Пациентът в момента е стабилен, предстои му оперативна интервенция. След провеждането й ще бъде настанен в реанимацията за долекуване”, обясни д-р Иван Шопов, шеф-екип във ВМА, цитиран от "Фокус".
По думите му - в момента реална опасност за живота на простреляния няма, но всичко зависи от следоперативния период и контузията на белия дроб.

Къщата на Евелин Банев на бул. "Пушкин" е опасана с камери, съобщи БГНЕС. Две от тях са насочени към централния вход на сградата. Още няколко са насочени към други части от двора и пространството около постройката. Камерите, които гледат към централния вход, биха могли да са заснели инцидента. Част от криминалистите влязоха в къщата, за да разговарят с близките на детето и да направят оглед. Прави се оглед и на колата, с която Лара Банева е трябвало да бъде закарана на училище - жълта "Шкода".

Софийската градска прокуратура е образувала досъдебно производство за отвличане и опит за убийство. То се води срещу неизвестен извършител. В момента се извършват интензивни следствени действия по събиране на доказателства.

Евелин Банев - Брендо

Евелин Банев беше арестуван при акция "Кокаинови крале". След това с европейски заповеди за арест той беше искан за екстрадиране за Италия и Румъния.

В средата на февруари Софийски градски съд осъди Евелин Банев - Брендо на 7 години и половина затвор. Той е подсъдим по две обвинения – за организирана престъпна група и за пране на пари. За първото съдът му наложи наказание от 6 години затвор, а за второто 7 и половина. Така общото наказание е най-тежкото от седем и половина години затвор.
Съдът реши да бъдат отнети в полза на държавата и над 21 млн. лева, колкото е и сумата, за която той е подсъдим за пране на пари.

Адвокатката на Брендо

"Към Евелин Банев никога не е имало обвинение за трафик на наркотици в България. Който го обявява за кокаинов крал*, трябва да носи част от отговорността за това, което се случи днес", коментира адвокат Ина Лулчева пред Канал 3, цитарана от Offnews. Тя допълни, че очаква на втора инстанция Банев да бъде оправдан, поради липса на доказателства срещу него.
Лулчева призна, че за последно миналия месец е говорила с Евелин Банев, който в момента е в ареста в Италия.

*Брендо бе наречен "кокаинов крал" от вътрешния министър Цветан Цветанов след ареста в Созопол на 16 май 2012 г.

Отвличанията били прекратени

Вътрешният министър в оставка Цветан Цветанов често се хвали, че правителството на ГЕРБ е успяло да спре отвличанията, да ликвидира и да неутрализира групата за отвличания, известна като "Наглите".
Само преди месец в интервю той заяви и друго:

"Стараем се и работим, мутрите да наведат глава, а не да вдигат гребен. Нямаме този интензитет на извършени престъпления, които бяха ежедневие през периода 1997-2001 г."
 
Още през 2010 г. премиерът Бойко Борисов похвали вицепремиера с думите:

"Вътрешният министър Цветан Цветанов не трябва да си ходи, защото спряха отвличания, магистралните грабежи. Човекът се справя прекрасно с работата".