Марин Димитров, обвиняем заедно със сина му и с директора на агенция "Митници", е транспортиран в болница "Пирогов". Това каза съдия Тони Гетов преди заседанието на съда, предава БТА.

Мярката за неотклонение за него няма да се гледа днес.

До момента не е известна причината за влошаването на здравословното му състояние, но според информация на БНР заседанието е започнало с повече от 1 час закъснение заради транспортирането му в лечебното заведение.

От обвинението искат от съда да приложат нови доказателства срещу Банкова, включително информация от специални разузнавателни средства. На влизане в залата тя заяви, че не е взимала пари от никого.

Малко по-рано беше поискан постоянен арест за директора на Агенция "Митници" Петя Банкова и баща и син Марин и Стефан Димитрови. Тримата бяха задържани при акция срещу контрабандния канал на Никола Николов - Паскал, а за Марин Димитров вчера неофициално се твърдеше, че е задържан, докато се е намирал в столичния хотел "Маринела".

На 4 април Петя Банкова беше задържана за 72 часа и обвинена за участие в организирана престъпна група за търговия с влияние, контрабанда, подкупи с още трима души, които тя не познава, каза тогава пред медиите адвокатът ѝ Аделина Натина.

По-късно същия ден от Софийската градска прокуратура съобщиха, че ще поискат от съда да наложи най-тежката мярка за неотклонение "задържане под стража" спрямо четиримата обвиняеми за участие в престъпна група, задържани след акция на Комисията за противодействие на корупцията и Държавна агенция "Национална сигурност".

На Петя Банкова е повдигнато обвинение, че е превишила служебните си правомощия, като под влиянието на Стефан Димитров е отстранила Ангел Пейков от длъжността началник на митнически пункт "Лесово" и го е понижила и е назначила за шеф на митница "Лесово" Мирослав Сарандев. Това се е случило в края на март т.г., добавя БНТ.

Мотивите на прокурорите да поискат постоянен арест за Банкова и баща и син Димитрови са, че има събрани доказателства, от които обосновано да се предложи, че тримата са били част от организирана престъпна група за контрабанда, пране на пари и подкупи. Освен това, ако са на свобода тримата могат да извършат друго престъпление и да попречат на разследването, твърдят прокурорите.