Отрицателна е пробата за новия коронавирус на завърналия се от Шри Ланка 40-годишен българин, който е настанен в областната болница в Хасково. Това стана ясно след като излязоха резултатите от теста, проведен в Националната референтна лаборатория на Националния център по заразни и паразитни болести.

Мъжът е работил като заварчик в Шри Ланка. Той е потърсил помощ от личния си лекар на 3-ти февруари. Направена му е рентгенова снимка и съответно с диагноза бронхопневмония е насочен към Вътрешно на Хасковската болница. От Вътрешно като разбират, че е пребивавал в Шри Ланка, веднага го насочват към Инфекциозното отделение.

Националната референтна лаборатория на Националния център по заразни и паразитни болести получи от Германия нови 200 теста за изследване на болни граждани със съмнение за коронавирус 2019-nCoV, съобщи директорът на Националния център проф. Тодор Кантарджиев.

На 4 февруари стана ясно, че отрицателни са пробите за коронавирус на други двама от изолираните пациенти в Хасково мъж и жена, които се бяха завърнали от Тайланд. Двамата бяха приети за лечение с висока температура. Стана ясно, че и мъж, настанен в инфекциозното отделение на университетската болница "Св. Марина" във Варна, също е с отрицателна проба.

Припомняме, че правителството обяви в България четвърта от общо пет степени на опасност заради коронавируса. Всички, които се връщат от Китай, ще бъдат подложени на 14-дневна карантина.