Според социалното министерство - до 10 дни от целия отпуск за тази година. Според синдикатите - до 10 дни, но от отпуската, полагаща се след месец август, когато влезе в сила новата разпоредба на Кодекса на труда, предаде БНР.

Точно преди празниците се разбра, че всички неползвани дни платен годишен отпуск от 2010 г. нататък няма да могат да се вземат, а ще могат единствено да се заплащат при напускане на работа, освен в случаите на важни производствени причини, трудоустрояване, майчинство или отглеждане на дете от 1 до 2 г. Това става ясно от отговор на шефа на дирекция "Трудово право и обществено осигуряване" в социалното министерство Eмил Мирославов във ведомствения сайт.

“Всеки уважаващ себе си юрист знае, че отпускът се полага за отработено време. По тази логика и по тази причина, до влизането на закона в сила измененията на Кодекса на труда до 1 август включително, за тия 7 месеца според нас заработеният отпуск се подчинява на старата уредба, т.е. за него няма давност, може да бъде ползван когато иска работникът, както стари отпуски от 2009, 2008, 2007 и предишни години", коментира изпълняващият длъжността президент на КНСБ Пламен Димитров.

Той уточни, че след 1 август влезе в сила новата уредба и от пропорционалния отпуск до края на годината могат да бъдат отлагани за 2011 година 10 дена, останалите трябва да бъдат ползвани до края на годината, или ако не бъдат, тогава да бъдат загубени.

Емил Мирославов заяви, че заради разногласията може да се стигне до приемане на поправка в Кодекса на труда, която да тълкува специално отпуската за 2010-а.
“Струва ми се, че при много различни тълкования, ние сме се срещали със синдикатите, с други представители на министерства и ведомства, на работодателите и т.н. може би в началото на януари да се потърси едно общо законодателно решение, което може да бъде и някаква норма, която се отнася само и единствено за 2010 година. Но това са мои хрумвания, даже не и идеи“, коментира Мирославов, цитиран от БНР.