Ваксинацията срещу COVID-19 върви с недобър темп по различни причини, включително - недоверие в институциите, и затова се обмисля възможността да се "отпуши" процесът с включването на хора, предвидени за ваксинация в следващата фаза. Това заяви министърът на здравеопазването Костадин Ангелов във Враца, предаде БТА.

Здравният министър проведе работно съвещание с директорите на регионалните здравни инспекции /РЗИ/ в областите Видин, Монтана и Враца, както и с представители на други заинтересовани регионални държавни институции. Той посочи, че по данни на здравните инспекции в трите области разпространението на инфекцията от коронавирус е под контрол и няма натиск върху лечебните заведения в тях. Има известно нарастване на заболеваемостта във Враца, но това не е довело до увеличаване на натиска върху лечебните заведения, уточни министър Ангелов.

Костадин Ангелов отбеляза, че темпът на ваксинация в трите области също е бавен, както в цялата страна. По думите му, добрата новина е, че в хладилниците няма останали количества ваксини, освен дозите от последната доставка на оксфордската ваксина, които се разпределят.

"Натъкваме се на един много неприятен факт по отношение на организацията. Създава се организация за ваксинирането на определена група хора и пристигат от тази група около 70 процента. Трябва много бързо да се намерят хора, които да се ваксинират, за да не се изхвърлят дози от ваксината", каза министърът на здравеопазването и добави, че през последните почивни дни са ваксинирани само 100 човека в цялата страна.

Затова от ваксинационния щаб са предложили хора - възрастни и с хронични заболявания, включени в четвъртата фаза на кампанията, да могат да се ваксинират още сега.

Ангелов каза още, че директорите на здравните инспекции в трите области са споделили, че има лични лекари, които съветват пациентите си да не бързат с ваксинирането. Според думите му, това е неразбираемо за него като лекар, защото всеки загубен живот на българин е загуба за цялата държава. Той сподели, че чакането е грешка и би трябвало да имаме повече доверие в науката. До края на деня ще продължи събирането на въпроси от личните лекари, те ще получат отговори, които ще бъдат качени на специализираната страница за заболяването. Така ще бъдат подпомогнати общопрактикуващите лекари, на които им предстои да се включат в масовата ваксинация.

Здравният министър посочи в отговор на въпрос, че засега хората не могат да избират ваксината, с която да се имунизират. Самият той се е ваксинирал с тази, която е била налична в онзи момент, без да може да избира. Според него, това е така, защото сме в началото на ваксинационния процес в световен мащаб. Ще дойде ден, когато и този избор ще е възможен, но не трябва да чакаме дотогава, каза министър Костадин Ангелов.