Фестивалът "Сурва", който традиционно се провежда в Перник, тази година няма да се състои. Причината е кризата с водата в общината, въведения режим и опасността от зарази.

Решението е било взето след среща между кмета на града Станислав Владимиров, министъра на здравеопазването Кирил Ананиев и главния държавен здравен инспектор доц. Ангел Кунчев.

Категоричното мнение на здравното министерство е фестивалът, който трябваше да се състои от 24 до 26 януари, да не се провежда. От Районната здравна инспекция също са крайно против провеждането на „Сурва“ 2020.

Само в селата около Перник ще се проведе автентичният ритуал, който съпътства "Сурва".

Международният фестивал на маскарадните игри "Сурва" в Перник e най-авторитетната в България и на Балканите изява на традиционни народни игри и обичаи с маски. Той популяризира достигнали до днес варианти на древна ергенска обредност, част от българската фолклорна традиция. С конкурсната си програма фестивалът е среща и надпревара на живите й носители, най-популярни с наименованията “сурвакари” и “кукери”. Фестивалът се организира от Община Перник от 1966 година.