Метохът се възстановява със средства на българската държава. В сградата ще има музейна експозиция за екзархийското дело и живота на българската общност в Истанбул.

Това е заявил министърът на културата Вежди Рашидов, се посочва в сайта на министерство на културата.

В събота министър Вежди Рашидов е посетил българската общност в Истанбул, за да инспектира заключителния етап от подготовката на обновената музейна сграда.

Председателят на църковното настоятелство Васил Лиязе посочи, че приключва реставрацията на метоха. Остават малко довършителни работи, за които ще бъдат осигурени средства от България, е обещал културният министър.

По думите на Васил Лиязе планира се откриването да стане на 15 май, денят на Св.Св. Кирил и Методий по стар стил.

Васил Лиязе допълни, че с министър Вежди Рашидов са инспектирали и реставрацията на уникалната Желязна църква "Свети Стефан" на брега на Златния рог, която е в съседство с метоха.

Средствата за мащабния ремонт на забележителния православен храм се осигуряват от истанбулската голяма община. В момента се ремонтира последната, западната фасада на храма с камбанарията, която гледа към Метоха. Успоредно с това върви и реставрацията на вътрешния интериор на храма, каза Лиязе.

Преди няколко години турската държава възстанови собствеността на метоха на Българската екзархия и на още шест екзархийски имота в Истанбул.

Метохът е каменна триетажна каменна сграда, построена през 1850 година.Той е между емблематичните обекти на българската общност в Истанбул, понеже е бил един от центровете на българското духовно и национално възраждане.

В метоха имало приют, редакция, печатница, семинария и българско училище. Тук се списвали и печатали над двадесет вестника и списания.

От българската общност призоваха всички, включително и сънародниците в България, които разполагат с книги или каквито и да е други писмени сведения за метоха, да ги предоставят за музейната сбирка.