Открити са телата на бащата и сина, които изчезнаха под връх Ботев в Стара Планина в началото на февруари, съобщи за Dir.bg кметът на Калофер Румен Стоянов. 

Труповете на 42-годишния Атанас Пенчев и 17-годишния му син Адриан са намерени случайно тази сутрин от жител на Калофер в местността "Паниците". 

"Мъжът, който ги е намерил, е планинар от години. Казва се Тодор Мечкарев. Телата са били в района на водохващането на града, в по-ниската част на планината в едно дере. Сега на място са криминалисти и съдебен лекар. Извършва се оглед", допълни Стоянов. 

От Планинската спасителна служба допълниха, че труповете на бащата и сина са намерени много близо до входа на националния парк, близо до пътеката, която води до връх Ботев и хижа "Рай".

"Били са много близо до автомобила си, но дългият преход, липсата на добра екипировка, както и надценяването на възможностите и подценяването на метеорологичните условия е довело до този фатален изход", подчертаха от ПСС.

Труповете ще бъдат транспорани до Съдебна медицина-Пловдив за аутопсия.

42-годишният Атанас Пенчев от Стара Загора и 17-годишният му син Андриан изчезнаха на 5 февруари. Ден по-рано те тръгнали към връх Ботев. Оставили колата на бащата - "Форд Фокус" в местността "Паниците". За последно били видени в сряда около 11 часа в местността "Параджика". Издирването на двамата мъже започна на 6 февруари, като бяха проверени всички заслони. На втория ден от издирването спасителите откриха челника на един от изчезналите туристи. 

В търсенето се включиха и 15 военни от 61-ва Стрямска механизирана бригада, които с дрон огледаха подходите към връх Ботев, откъдето за последно е имало връзка с 42-годишния мъж и 17-годишния му син от Стара Загора. През последните дни спасителите претърсваха района и със специално обучени кучета. Участващите в акцията направиха обходите си, като внимаваха да не се струпват на едно място, заради опасност от лавини. 

На 9 февруари издирвателната операция бе прекратена.