Мотосезон 2023 беше открит днес, 25 март, на паркинга на​ зала "Арена София". От там шествието на мотоциклетистите продължи към Околовръстния път до квартал "Бояна". 

Мотосезонът тази година е под надслов "Пази мотористите, и тях някой ги чака в къщи".

Вижте снимки от проявата >>

На среща в СДВР по-рано тази седмица заместник-началникът на отдел "Пътна полиция" комисар Златко Златанов и представители на столични мотоклубове обсъдиха мерките за безопасност. 

Президентът на мотоклуб Widow's sons Bulgaria Даниел Капсъзов, заяви на пресконференция на 22 март че софийските мотоклубове организират благотворителен рок фестивал, които ще се проведе на 23-25 юни. Целта е да подкрепим донорството, каза Капсъзов и допълни, че са поканили президентът на Република България, както и пет министерства. Подробности относно фестивала представители на мотоклубовете ще обявят, когато са готови с програмата. Идеята на инициативата е, освен да подкрепи донорството, е и да промени отношението на хората към правилата за движение по пътищата и към мотористите.

На пресконференцията заместник-началникът на отдел "Пътна полиция" комисар Златко Златанов заяви, че за изминалата 2022 г. има един загинал мотоциклетист, като, за сравнение, през 2021 г. загиналите мотористи са 9. По думите му, една от причините затова е превантивната работа на ръководителите в самите мотоклубове. В представената статистика на СДВР за територията на София има данни за 91 тежки пътни транспортни произшествия и 95 ранени за 2022 г. Нарушенията на водачи на мотоциклети за 2022 г. са 307, а през 2021 г. - 219. Имаме увеличение в нарушенията, но е драстична разликата в броя на загиналите, каза още Златанов.

Комисарят призова, само правоспособни водачи да управляват двуколесни моторни превозни средства и да не карат след употреба на алкохол и упояващи вещества. Също така апелира водачите да приканват пътниците да използват каски и да не шофират мотоциклетите и мотопедите, ако нямат съответната категория. Участниците в срещата бяха единодушни, че общата цел е намаляване на произшествията с мотоциклетисти, както и запазване на живота и здравето на всички участници в движението.