Българска агенция по безопасност на храните (БАБХ) установи три пратки птиче месо от Полша за България, замърсено със салмонела. Цялото количество е 37 150 кг охладено цяло пиле и 12 900 кг охладено пилешко бутче, съобщиха от агенцията.

Месото е поставено под забрана и не е допуснато търгуването му на българския пазар. Резултатите от пробите за салмонела са потвърдени вчера.

Месото е проверено във връзка със засиления контрол на Агенцията върху пратките с птиче месо и субпродукти с произход Полша, предназначени за България. Установената салмонела е от щам, който не е патогенен за човешкия организъм, уточняват от БАБХ.

Изготвена е нотификация по системата за бързо съобщаване на храни и фуражи (RASFF) за уведомяване на полските компетентни власти за откритото замърсяване.

Това втори случай на внос на полско пилешко месо със салмонела у нас в рамките на месец. При предишния случай спря пратка от близо 21 тона замърсено месо. Цялото количество бе поставено под забрана и не бе допуснато търгуването му на българския пазар.