Вторият опит да бъдат превързани очите на статуята на "Света София" в центъра на столицата се оказа успешен. Тази сутрин тя осъмна с черна превръзка на очите, предаде БНР.

Само преди пет дни, на 16 октомври, кандидат за районен кмет се опита да превърже очите на каменната Света София, но тогава опитът му беше осуетен от полицията. Тази сутрин обаче е успял, а самият той публикува в профила си и снимки с резултата от посегателството.

Статуята на Света София е висока 24 метра и е поставена по случай настъпването на третото хилядолетие. Монументът е издигнат на мястото, където в античността се е намирала главната западна порта на някогашния град. На 9 април 809 г. през нея е влязъл хан Крум с българска обсадна войска.

Мнозина столичани обаче не одобряват статуята и твърдят, че визията на светицата няма християнски корени, а е символ на смъртта. Според противниците на статуята тя носи езически белези, понеже в едната си ръка държи погребален венец, в другата - монета за затваряне на очите на мъртвите, а на лицето си носи тракийска погребална маска. Във Фейсбук има и групи, които настояват за премахването от центъра на столицата на статуята.

Авторите на монумента - скулпторът Георги Чапкънов и арх. Станислав Константинов, обаче са категорични, че статуята на Св. София не е проектирана като християнски символ, а като символ на града.

Снимка: BulFoto

Не е ясно какъв е мотивът на мъжа, който сложи днес черната превръзка върху очите й и дали търси само предизборен ефект, или споделя негативните настроения на противниците на монумента, продиктувани от религиозни подбуди.

Снимка: BulFoto