Започваме секторен анализ на участниците на пазара на горивата. Целта е да установим кои са участниците, какви са пазарните дялове, както и евентуално съществуват ли нерегламентирани, забранени от Закона за защита на конкуренцията картелни споразумения или злоупотреба с господстващо положение на предприятия, които имат висок пазарен дял. Това каза заместник-председателят на КЗК Димитър Кюмюрджиев пред БНТ.

"Ще изследваме и нормативната среда, и какво законодателят трябва да предприема, за да се подобри нормативната среда", добави той.

"От предишния анализ установихме ценови паралелизъм, ценова прозрачност, но България е правова държава и когато регулаторът установи определено противоправно поведение - това поведение трябва да бъде доказано и тежестта за доказване не е в предприятията, които са обект на разследване, а в регулатора. Има стандарт на доказване", оправда предишното решение на регулатора Кюмюрджиев.

Според него, трябва да се работи на базата на събраните доказателства, за да издържат в съда, затова за обществото е по-добре да не се налага санкция, а да се подобрят практиките, които са противоправни.

"Може би в рамките на няколко месеца ще излезем с доклад след анализа", отбеляза Кюмюрджиев.