Евтаназията на заразените животни е единственият начин да се овладее ситуацията с чумата по овцете и козите в Южна България. Това заяви еврокомисарят по здравеопазване и безопасност на храните Витянис Андрюкайтис пред БНТ.

"Брюксел ще покрие 75% от разходите, свързани с компенсирането на собствениците на умъртвени животни. В случай като този, когато вирусът се пренася между животните, единственият начин е тези, които са заразени, да бъдат убити", добави още той.

"Този вирус е много опасен и не е време за политически игри. Искам да напомня на българското общество, че w момента имаме и друг вирус в Румъния - в Дунавския регион има африкански свински грип", каза комисарят.

"В Румъния хората също не разбират какво става, но те виждат как прасетата им умират. Констанца е много близо до българската граница. Можете ли да си представите какво ще стане, ако африканския свински грип дойде и в Северна България, след като на юг има чума. Моля ви - бъдете много бдителни и внимателни по отношение на вирусите и заболяванията", завърши Витянис Андрюкайтис.