Причините за неговото напускане са зачестилите случаи на заплахи и насилие от страна на гражданите към екипите на спешната помощ, съобщиха БНР и "Топ новини".

Д-р Ботев е реаниматор и от 7 години оглавява Спешното отделение в областната болница в Добрич. По думите му, оставката му ще се отрази зле на дейността в болницата, тъй като той е работил и като специалист в отделението по реанимация.

Инцидент, при който млад мъж напада екипа на спешното отделение в края на миналата седмица, затвърждава мнението на лекаря да напусне.

"Агресията е непрекъсната. Да кажем, че при този случай имаме един контакт. Непрекъснато ни заплашват, обиждат. Този инцидент допълнително ме убеждава, че не трябва да продължавам да работя на такова място и при такива условия", категоричен е д-р Бисер Ботев.

Той обясни, че от година и половина болницата в Добрич няма охрана.

На практика няма на кого да разчитаме. Има паник бутон, който, ако успеем да натиснем, може от СОД да дойдат“, добави д-р Ботев.

Преди няколко години пиян абитуриент напада шефа на спешното отделение. Тогава на младежа е наложено само административно наказание - глоба от 1000 лева.

В края на юни 2013 г. Народното събрание прие единодушно промени в Наказателния кодекс, с които нападение срещу медицински лица ще се осъжда с "лишаване от свобода". Посегателството се приравнява с причиняване на телесна повреда на полицай, съдия, прокурор, следовател и други длъжностни лица.

Нападението ще се наказва със затвор до три години при лека телесна поведа и до 10 г., ако поражението е тежко.

За медицински лица бяха определени лекари, стоматолози, акушери, магистър фармацевти и медицински сестри.