Предложенията за промени в Семейния кодекс вероятно ще бъдат готови за обществено обсъждане до края на месеца, съобщиха пред журналисти в Министерския съвет заместник-социалният министър Деница Сачева и заместник-министърът на правосъдието Вергиния Мичева- Русева.

Процедурата за получаване на повече данни ще е на два етапа - в един определен период детето ще може да получи информация за своя медицински статус, за история на своето заболяване, какво се е случило в живота му, но не и данни за биологичния родител. На втория етап, ако то желае данни за биологичния родител, след съгласието на родителите, ще му бъде уважено правото да получи информация и да се срещне с тях, обясни Виргиния Мичева - Русева, цитирана от БТА.

В момента със Семейния кодекс се дава възможност на осиновени да поискат от съда информация за своите родители, но в особен случай, припомни тя.

С промените в Семейния кодекс ще се улесни процедурата по осиновяване. По думите на Деница Сачева процесът няма да стане по-рисков за децата и кандидат -осиновителите, а ще се въведат някои нови правила.

Предвижда се създаване и на Национален съвет за осиновяване, сходен на принципа на работа на Съвета за международни осиновявания. Ще бъде създадена и интегрирана информационна система, която да съдържа информация за децата и пълен регистър на кандидат-осиновителите в цялата страна, а не само на регионален принцип. По думите на Сачева така за всяко дете ще се намери най-добрият кандидат-осиновител.

Предвижда се да отпадне и разсиновяването. То да остане само при определени случаи по искане на държавни институции.

На Националния съвет е обсъдена и възможността по преценка на специалисти в определени случай на родителски конфликти, ползването на социална услуга да бъде задължително за детето и за родителите, които имат нужда от подкрепа.

Предвижда се да бъдат затегнати и правилата за припознаването, въвеждане на повече изисквания един мъж да доказва, че е баща с цел да се пресече търговията на деца.

От неправителствения сектор поискаха обучения за персонала на детски градини, училища, социални служби за реакция в случай на насилие над дете.