Отпада тайната по осиновяването

Проектопромени в Семейния кодекс предвиждат да отпадне тайната по осиновяване - предвижда се възможност детето да поиска данни за своя биологичен родител.

Обратно в новината

Коментари - Отпада тайната по осиновяването | Днес.dir.bg

17-11-2017 20-11-2018

Коментари

редно ли е служители назначени с потресаваща привилегия да тормозят хората морала е над закона за равни права равни отговорности

Всичката Мара втасала, само в раните на този проблем не бръкнала. Не съм съгласна с това да отпадне тайната, защото в някои случаи ще причини много проблеми и на трите страни-на детето, на родителите и на биологичната майка. Сеща се примерно една циганка, че преди 15 години е родила дете, сега е закъсала за пари и кво ше правим, изплясква се при нищо ниподозиращото семейство след години и добър ден аз съм ваща леля. Откъде накъде ще се появява в живота на семейството и с кои очи ще се натриса, след като доброволно го е изоставила когато на нея и е било кеф. Родителите-осиновители са бдели денонощно над това дете, когато е било болно, с температура и т.н. Тези хора се лишават като едни истински родители в името на това детето да расте в добра среда да го възпитат да го изучат, докато "майката" извинявам се за израза си вее задните части, спи си спокойно след като е изоставила детето си и хоп изведнъж се явява като неканен гост в семейството където детето е израснало, изучено, облечено, обуто, възпитано полагани са много грижи за да се забавлява през ваканциите. Не го приемам това, всяка жена има глава на раменете за да реши сама в момента когато зачева това дете, ще се грижи ли за него или не, ако не-слага чертата дотам на връзката с рожбата си и продължава натам накъдето е тръгнала, това е. И какво излиза, че хората ще тръпнат кога това детенце ще научи за биологичната си майка и в какъв период от живота си и как ще я приеме и какво се случва по-нататък с целия им живот. Човешкият живот не е заложна къща за да върнеш парите и те да ти върнат заложената вещ.

Майка и баща са тези, които са отгледали детето, а не тези, които са го захвърлили!

Голяма глупост защото абортите ще се увеличат понеже тези които искат да си оставят децата по належащи причини незнаят кога ще им цъфне на вратата някое такова дето иска да ги знае когато те са се отказали от него. Циганетата ще се увеличават обаче защото за тях им е все едно дали ще им цъфне някой на вратата да вземе на ''босия цървулите'' или да им развали семейството

Да Ви кажа ли защо не са я потърсили? Защото в изискването за дете е писала, най-вероятно, БЯЛО, ЗДРАВО БЪЛГАРЧЕ, БЕБЕ ИЛИ ДО 2 Г. от определен пол. Ние осиновихме, като минахме по стандартната процедура. Чакахме 1 г. и 9 месеца преди да се обадят. Преди това и ние поставихме изискване за българче, здраво, до 2 г. Е, повярвайте, такива няма или струват много пари. Променихме леко профила на детето - "без значение на етническия произход, но без характерните ромски черти". Потърсиха ни след 2 месеца. В момента сме най-щастливите родители на прекрасно детенце. Казаха ни, че е от български произход. Всъщност, само социалните си знаят. Законът не позволява да ходиш по Домовете и да хлопаш по вратите - "Искам да си избера!". Ако Вашата позната е проявила ПОВЕЧЕ ГЪВКАВОСТ В МИСЛЕНЕТО, ПОВЕЧЕ РАЗУМ, без проблем би станала майка. Но тя упорито е тропала с краче, че си иска нейното бяло, синеоко, светлолико, здраво детенце (една социална сподели, че дори едни кандидат-осиновители имали претенции от коя зодия да е детето). Тя не е искала да бъде майка, а просто "да отбие номера" за пред обществото, че има дете. За какви изпити говорите? Нали и ние минахме по същия път, при това в София, където Закона се спазва много по-стриктно от социалните работници, отколкото в провинцията. Защо се възмущавате, че не са я пуснали в нито един Дом - това е забранено. Затова има процедури. Който иска да стане родител, ще изтърпи, ще почака, ще НАПРАВИ РАЗУМНИ КОМПРОМИСИ В ПРОФИЛА НА ДЕТЕТО, което със сигурност Вашата позната не е направила. Признавам, ние също не искахме черно, мургаво дете. След като срокът й е изтекъл, е могъл да се продължи, с много по-малко бюрокрация и документи. Но по-лесно й е било да се откаже и да обвини Системата. Че има корупция, има, но с повече търпение и РАЗУМНИ КОМПРОМИСИ, ОСИНОВЯВАНЕТО Е НАПЪЛНО ПОСТИЖИМО. Не разбирам защо постът Ви има само +-сове, нито един минус. Човек ще каже, че всички, прочели го, са "врели и кипели" в процедурата по осиновяване.

Ако е била самотна майка (т.е. е щяла да бъде) ... в нашата неандерталска, еснафска, ограничена умствено нация, страдаща от комплекси ... Горката жена ... Да, наистина е мръсен бизнес, мръсен и тези, които си позволяват да си играят със съдбите на хората и нещастните изоставени деца, ще си платят един ден, със сигурност, защото са разплакали много хора и отплатата им ще е жестока. Нищо на този свят не остава ненаказано, повярвайте ми, рано или късно. Направо ми се къса сърцето и се взривявам, като се сблъскам с подобна история.

Не е вярно, че на сами жени не предоставят деца. Напротив! Стига сте писали глупости, без изобщо да имате представа от процедурата по осиновяване.

Тая Сачева не беше ли упомената преди години, като основен играч в мафията за продаване на изоставените деца на гърци, италиянци, немци и др?

ujabg

Ства въпрос само и единствено за пари!

Тази комисия по осиновяванията ще има няколко основни функции.Първата е да създава безброй правила,които да усложняват процеса на осиновяване.Второ,да се превърне в бизнес осиновяването и ще бъде генератор на корупция.Трето: базата данни,колкото и тайна да е от нея ще изтича информация като от пробита каца. И още куп такива щуротии.

След тези промени ще отпаднат и самите осиновители!

Поредното "бла-бла-бла", в което няма и капчица мисъл стояща на основите на добронамереност и морал. Всичко е пак за пари! Жалко, защото прочетах на страницата на Министерство на правосъдието протоколи, в които пише колко деца на седмица -две разрешават да бъдат осиновени извън България. Ужасяващо много е. Народ, които не успява да си опази децата и да ги отгледа е обречен. Тъжно и мръчно.

За да бъде предложено едно дете за международно осиновяване, то трябва 3 пъти да е било предлагано на българско семейство и да има 3 отказа. Това са циганчета, които, логично, българите не искаме да отглеждаме, и българчета , които са доста болни, и които също българските семейства не искат. Така че е по-добре тези деца - основно циганчета, които са доста здрави, да намерят своите родители в чужбина, отколкото да израснат в България по домовете, да останат необразовани и да се превърнат в клошари, убийци и пълни дегенерати. Същото важи и за болните деца - в България лечението на тежките заболявания изисква много пари, а в цивилизованите страни лечението се осъществява много по-лесно. Друг е въпросът, че, например в САЩ, умишлено осиновяват болни деца, защото получават големи осигуровки, социални помощи, с които реално добре си живеят. От една страна, болното дете го поемат различните социални структури и училища, има много по-добър живот, отколкото като болно би имало в България, а и американските "родители" са доволни от финансовите постъпления. Разбира се, това не е масова практика, но е факт, че здрави американци умишлено осиновяват болни български деца. В страни извън САЩ, осиновените циганчета намират любящи родители и истинско семейство. Така че няма лошо в това родени у нас деца да бъдат осиновявани в чужбина. Друг е въпросът дали срещу повече пари на чужденци не се предлагат здрави българчета, а българите кандидат-осиновители чакат по 2 и повече години.

чисти българи, които са осиновили по две циганета, защото са нямали своите деца. Бели холивудски звезди осиновяват негърчета и нямат никакви проблеми. Няма никакви проблеми да бъдат осиновени циганетата.

Имах близка, която издири след години извънбрачното си дете, осиновено от "елитно" българско семейство, живели и работили дълго време в Съединените американски щати. Събрала е някои вещи семейни реликви от нейната баба, майка и т.н. свидетелствуващи за нашия род и искала да му ги подари. Явно между тях се е разиграла много остра драма, то се е държало с голяма неприязън и отвращение към майката и заявило, че изобщо не я признава за майка и не иска да я вижда повече, а вещите и е хвърлило в краката и си е тръгнало. Жената преживя всичко това, но тъй като беше сериозно болна след няколко месеца почина. П.С. Не винаги е от полза да знаеш истината.

Правилно е постъпило осиновеното дете - биологичната майка го е оставила, защото й е пречело, било е ненужно в онзи етап от "щастливия" й семеен живот, срамувала се е от него, а когато вече е била болна, се е присетила за оставеното човече. Родителите са тези, които са отгледали детето. Отиваш при един отгледан, здрав, прав, предполагам образован човек и му заявяваш, че си му майка.....това е такъв огромен шок за осиновеното дете, макар и пораснало.....какво е очаквала вашата позната? детето да й се хвърли на врата, да й целуне краката и да я нарече мама? Да е мислила навремето тази биологична майка.

Напротив! Истината винаги трябва да стои на първо място и да бъде цел на всеки. Понякога е доста тежка и малцина могат да понесат товара й, но това само я прави още по-ценна. Живот прекаран в заблуда е празен и безсмислен.

Ами разбирам го детето. Жената е трябвало да бъде подготвена за това. Други хора са го отгледали, дали са му любов, грижа, внимание, а тя го е оставила, защото е било пречка по една или друга причина. Не знам какво е очаквала, но е трябвало да очаква точно това. Съжалявам :(

Как да я опазиш при толкова милиони клюкари и завистници?

защо освен обществото трябва да бъде лъгано и детето всичко е почтено само ако е открито

Лекарска мафия

Защо да е лекарска? Законите са такива до момента. Никой не ви е виновен, че майките и са ви зарязали.

тази не ми прилича на лекар

Осиновяването е много сложен житейски въпрос, който изисква много голяма зрялост. Това, което властта готви е утопично, защото децата са лоши, а щом узнаят за някого ще го тормозят. Но явно някои си мислят, че всички пеперуди стават за пиене . Само ако знаеха на какво посягат едва ли щяха да пипат. И сега се знае каква е наследствената картина на осиновяваните, но много пъти нечистоплътни хора злоупотребяват. Именно такива пишат сега закона.

Дете съм на осиновен човек, който не познава биологичните си родители, а осиновителите му категорично отказват да дадат и минимална информация. Сега е мой ред да имам деца и на всички изследвания, лекарите ме питат за наследствени заболявания - наследени от биологични баби/дядовци .... Какво да им кажа?! Явно ще съм на нокти до появата на мое собствено здраво дете. Според мен една от важните промени, които трябва да се направи е отпадане на тайната за осиновяването, за да могат такива като мен и моят родител, да са поне малко на ясно какви генетични заболявания могат да са получили като наследство от биологичните си родители.

Много е сложен този въпрос и той има морална страна, която се струпва като чук върху осиновените някой ден. Хич не е за подценяване, а в същото време наистина е много важно какви са генетичните заболявания. Хубаво, а нали има генетични изследвания, хормонални такива- ами пак може да се установи какво и къде може, но се прави изследване своевременно. Няма нужда тогава да пада тайната.

За да се изследват всичките близо 8000 познати генетични заболявания, които се унаследяват, със сигурност ще са нужни десетки хиляди левове, ако не и стотици. Затова лекарите питат. Изследването пренатест за ембрионални генетични изследвания например струва близо 2000 лева и далеч не покрива всички унаследяеми болести. Съгласна съм с вас, мисля че не е етично да се пази такава информация от осиновените. В крайна сметка ние дори не искаме да виждаме тези хора (био-родителите), а само да знаем здравния им статус, както и този на техните други биологични деца (ако има такива).

Аз осинових дъщеря пред 1989 г. въпреки че имахме собствен син на 12 години. Но тогава беше много лесно, само задължителните документи и за една седмица се сдобих с прекрасна дъщеря. Това се наложи след 3 несполучливи забременявания. А ние искахме обезателно дъщеря. А сега едни разкатавания едни подкупи жалко за децата останали по незнайно какви причини сами

До 28-Защо осиновяването да е неморално?Дай аргументи.АЗз познавам семейство-с престижни професии,съответно големи доходи и с едно дете.Докато са правели кариера,са отлагали второ.Сега жената е на40години и не иска бременност в риск,няма нерви за бебе и т.н.НО искрено желаят дете.Започнали са действия по осиновяване.А баткото само затова говори.Кое е неморално?Отговори

Може би се връщаме към старо време да кажем фашизма-комунизма..по принцип демокрация е химера никога не е имало и не ще да има.

Остава и образователната система от 1985 да върнат и може да станем държава след 25 годинки ...

Според мен всичко трябва да си върнем в онези години и за нула време ще си станем държава за чудо и приказ.

И двамата сте ид*оти.

Ако искат наистина да помогнат на хилядите гниещи в мизерия из западналите сиропиталища деца то трябва да улеснят максимално процедурата по осиновяване: - минимум бюрокрация и максимална ефективност - стабилна проверка на приемното семейството - разрешаване за осиновяване от гей семейства Да, далеч по-належащо от разните му там прайдове е да се узакони осиновяването от гей-семейства като така се даде възможност на повече деца от мизерстващите сиропиталища да бъдат отгледани от обичащи ги семейства. Но най-важно е от образователното министерство да отпуснат стипендии за деца сираци- малцина, ако въобще някои, завършват университет. А не да измислят задължителни медиатори само за да намерят работа на едни хора.

Ал

Ало, В България няма такова понятие "гей семейство". По българските, както и по природните закони семейство се създава от мъж и жена.

А не може ли осиновяване от "самотни родители"? След като само един родител може да си роди дете защо да не може да си осинови?

Да се разреши на гейове да осиновяват дете си е чист разврат. Какво ще стане от момче, осиновено от двама гейове? Чист педераст.

Безсилието , неграмотността и малоумието на т.н. " управляващи" удари дъното. Така е поради простия факт , че в огромното си мнозинство са орки / шломци / турци . Абсурд , на който незабавно трябва да се сложи край ! Над 200 000 Български семейства чакат рожба за осиновяване , ама им предлагат само коняци. Под 3 % са малките Българчета , оставени в домове и те си намират семейства буквално за минути . Което си е добра новина ! Жив , древен , буден и безсмъртен е Българския Дух във всеки от нас !

И как семействата се сдобиват с деца, като насила вземат бебета от родителите им, като на онази докторка от Русе?

Како Маре , тая " майка " си е оставила бебето в колата при 33 градуса .... Има реална опасност за живота му ! Вземи помисли .....малко .....

осиновяването на деца е неморално и не трябва да се допуска

Трябва ли да разбираме, че е по- морално тези деца да растят в приюти? Не зная кой си ти който си позволяваш да даваш мнение по този въпрос, но вероятно ти липсва чувството за отговорност.

ти полудя ли ?

преди да слагате минуси мислете приемното семейство е много по открит и благороден начин да отгледаш дете - акцента е върху детето

Нормално -всичко е измислено но добрия начин комунета се връщат към добрия социализъм.

Пак си измиха ръцете. "По-скоро говорим за промени за улесняване, дотолкова, доколкото имаме нови правила за начина, по който кандидат-осиновителите ще бъдат оценявани, за обучението, през което ще преминават, за възможността социалните услуги в значителна степен да дават възможност за оценка на родителски капацитет, работа с всеки един индивидуален случай", поясни Сачева.

Е защо връщат "лошите" закони от така омразния комунизъм(който никога не в бил) в Бългрия? Имаше и други възпитателни заведения от онова време!!! Тогава и битовата престъпност ще се сведе до нищожни стойности и престъпността по пътищата ще изчезне, и злоупотребата с народните пари ще изчезне, и привообществените прояви ще изчезнат и т.н...!!! Другари демократи!

Ох, напуснете нещастната ни държава. Няма по-мръсна сган от комуниста - безродник, чуждопоклонник, убиец, терорист, крадец и т.н. и т.н. Спрете да дрънкате глупости, спрете да лъжете и да заблуждавате. Нищо хубаво нямаше по времето на соц-а, нищо, освен единствено информационната завеса, заради която си живеехте, вие, облагодетелстваните, с розови очилца. Единствените, които харесват соц-а, са онези, заради които семейства са избивани и изселвани, за да им се вземат къщите и да се дадат на прости партийни другари, които за първи път влизат в къща с вътрешна тоалетна. Само облагодетелстваните (верните партийни другари, убивали, крали, лъгали, предавали) са били щастливи по онова време, защото само те са се докопвали до някои безценни продукти, като луканка, коняк, шоколадови яйца и екскурзия до друга соц-държава, но по-на запад. Жалки отрепки.

Както е тръгнало с тези некадърници, да вземат да върнат и чл.1 от старата конституция. На там е тръгнало....

То им е в главите...вълка козината си мени но нрава НЕ.

Превълям тук моя коментар за майката, в Русе: "Нещо много бързо социалните и скалъпиха обвинението, като за норматив. Детето има жив баща и две по-големи деца, можеха временно да го дадат на бащата, другите две деца също щяха да се грижат за него. За дете на 9 мес. не е добро решение да живее без родители, в приемно семейство. На 9 мес. без майка, не ми се мисли... Дори служебен адвокат би спечелил такова дело. Явно някавки пари са играли тук." Коментирайте...

Живея в западна държава. Когато прочетох за този случай веднага ми напоомни, че точно същото се върши в тези западни държави които уж много се тревожат за децата, но никога не вземат предвид близки от семейството които могат да поемат грижата. В западните държави не съществува понятието семейство така както ние го разбираме.

Вероятно е така при триполовите, живеещи по "западен модел", но тук е България. Семейството все още е ценност, която искаме да запазим.

Колко много трудности пред кандидат- осиновители ,чакат с години,а приемни семейства се намират за секунди, защо ли?????

Пари, виж горния коментар.